Μία μαύρη πρωτιά καταγράφει η χώρα μας σε ό, τι αφορά στο κάπνισμα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή της σχετικής παγκόσμιας λίστας.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2013 με τη μέθοδο της καταγραφής σε επίπεδο νοικοκυριών και προσωπικές συνεντεύξεις σε άτομα μεγαλύτερα των 15 ετών , από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την MRB Hellas, η κακή συνήθεια ξεκινά από τους γονείς, καθώς το 56.7% των μαθητών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι τους, ενώ το 67,4% των μαθητών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Το δείγμα αποτέλεσαν 6.600 νοικοκυριά και ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιλέχθηκε τυχαία για τη μελέτη. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν ηλεκτρονικά, οι ολοκληρωμένες συνεντεύξεις έφτασαν τις 4.359 και το ποσοστό ανταπόκρισης το 69,6%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας.
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ποσοστά των παιδιών που έχουν κανει χρήση προϊόντων καπνού. Όπως αναφέρει το ελληνικό σκέλος της Global Youth Tobacco Survey (GYTS), καθώς το 15,0% των παιδιών στο σύνολό τους καπνίζουν (16,9% των αγοριών, και 12,9% των κοριτσιών).
Πρόκειται για αντιπροσωπευτική μελέτη σε εθνικό επίπεδο, που γίνεται στα σχολεία με τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας 13-15 ετών και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να παράγει εκτιμήσεις επιπολασμού για κάθε χώρα. Το GYTS χρησιμοποιεί ένα τυποποιημένο βασικό ερωτηματολόγιο και την ίδια μεθοδολογία για το σχεδιασμό δειγματοληψίας και τη διαδικασία συλλογής στοιχείων.