Παιχνίδια, βιβλία και επιφάνειες φιλοξενούν παθογόνα βακτήρια

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύο κοινά βακτήρια που προκαλούν κρυολογήματα , λοιμώξεις του αυτιού , του λαιμού αλλά και πιο σοβαρές λοιμώξεις, δεν μπορούν να ζήσουν για πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα.

Αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo έδειξαν ότι τα δύο αυτά παθογόνα βακρήρια (ο Streptococcus pneumoniae και ο Streptococcus pyogenes) εξακολουθούν να υφίστανται στις επιφάνειες και άψυχα αντικείμενα για πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι έχει εκτιμηθεί . Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πρόσθετες προφυλάξεις μπορεί να είναι απαραίτητες για την πρόληψη των λοιμώξεων , ιδίως σε χώρους όπως σχολεία , κέντρα ημερήσιας φροντίδας και νοσοκομεία .

"Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να διερευνήσουμε την πιθανή εξάπλωση των βακτηρίων μεταξύ των ατόμων δεδομένου ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και σε διάφορες επιφάνειες , συμπεριλαμβανομένων των χεριών», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Άντερς Χάκανσον.

Ο S. pneumoniae αποτελεί τη κύρια αιτία των λοιμώξεων του αυτιού στα παιδιά και της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά και τους ηλικιωμένους , σύμφωνα με τον Δρ. Χάκανσον, ο οποίος προσέθεσε ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες , όπου το γλυκό νερό , η καλή διατροφή και τα κοινά αντιβιοτικά μπορεί να σπανίζουν , ο S. pneumoniae συχνά οδηγεί σε πνευμονία και σηψαιμία , σκοτώνοντας ένα εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας , τέσσερα από τους πέντε παιχνίδια βρέθηκαν θετικά στο βακτήριο S. pneumonaie και πολλές επιφάνειες , όπως κούνιες , βρέθηκαν θετικές για S. pyogenes , ακόμη και αφού καθαρίστηκαν . Η μελέτη μάλιστα έγινε ακριβώς πριν από το κεντρικό άνοιγμα το πρωί , γεγονός που υποδηώνει ότι είχαν περάσει αρκετές ώρες μετά την τελευταία ανθρώπινη επαφή.