Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν στο ήμισυ την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν καθημερινά, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μείωση του συνιστώμενου όριου ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης από 10 κουταλάκια του γλυκού σε 5 , θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και την φθορά των δοντιών .

Σύμφωνα με του επιστήμονες ο μέσος Βρετανός καταναλώνει περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης την ημέρα , ενώ ορισμένοι ενήλικες στις βιομηχανικές χώρες ξεπερνούν τα 46 κουταλάκια ημερησίως . Η καθοδήγηση του ΠΟΥ προτείνει τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που προστίθενται στα τρόφιμα - με εξαίρεση αυτής που συμβαίνει φυσικά σε φρούτα ή άμυλα κάθε είδους - από 10% σε 5% της ημερήσιας επιτρεπόμενης πρόσληψης που είναι 5 κουταλάκια του γλυκού.

Ο καθηγητής Σρίναθ Ρέντι , καρδιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ , δήλωσε : « Θα ήθελα να συμφωνήσω με τη σύσταση για τη μείωσή της ζάχαρης στα τρόφιμα. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που συνδεόυν τα ζαχαρούχα ποτά αλλά και την κατανάλωση ζάχαρης με την παχυσαρκία , τον διαβήτη , ακόμα και με την καρδιαγγειακή νόσο. "

Ο καθηγητής Πολ Μόνιχαν , ειδικός στη διατροφή και τη στοματική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle , υπογράμμισε τον κίνδυνο της ζάχαρης στην υγεία των δοντιών , προσθέτοντας ότι "Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα ποτά είναι πλέον συνδετήρες στη διατροφή πολλών ανθρώπων στις βιομηχανικές χώρες , από τη στιγμή που αποτελούν μια περιστασιακή απόλαυση".