Οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν στο ήμισυ την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν καθημερινά, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μείωση του συνιστώμενου όριου ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης από 10 κουταλάκια του γλυκού σε 5 , θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και την φθορά των δοντιών .
Σύμφωνα με του επιστήμονες ο μέσος Βρετανός καταναλώνει περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης την ημέρα , ενώ ορισμένοι ενήλικες στις βιομηχανικές χώρες ξεπερνούν τα 46 κουταλάκια ημερησίως . Η καθοδήγηση του ΠΟΥ προτείνει τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που προστίθενται στα τρόφιμα - με εξαίρεση αυτής που συμβαίνει φυσικά σε φρούτα ή άμυλα κάθε είδους - από 10% σε 5% της ημερήσιας επιτρεπόμενης πρόσληψης που είναι 5 κουταλάκια του γλυκού.
Ο καθηγητής Σρίναθ Ρέντι , καρδιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ , δήλωσε : « Θα ήθελα να συμφωνήσω με τη σύσταση για τη μείωσή της ζάχαρης στα τρόφιμα. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που συνδεόυν τα ζαχαρούχα ποτά αλλά και την κατανάλωση ζάχαρης με την παχυσαρκία , τον διαβήτη , ακόμα και με την καρδιαγγειακή νόσο. "
Ο καθηγητής Πολ Μόνιχαν , ειδικός στη διατροφή και τη στοματική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle , υπογράμμισε τον κίνδυνο της ζάχαρης στην υγεία των δοντιών , προσθέτοντας ότι "Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα ποτά είναι πλέον συνδετήρες στη διατροφή πολλών ανθρώπων στις βιομηχανικές χώρες , από τη στιγμή που αποτελούν μια περιστασιακή απόλαυση".