Η τακτική του καγκουρό σώζει… τα πρόωρα βρέφη

Η τακτική του καγκουρό, δηλαδή η αγκαλιά της μαμάς και η επαφή με το δέρμα να μειώσει σημαντικά την θνησιμότητα των πρόωρων νεογνών, σύμφωνα με τον καθηγητή Λόουν Τζόι.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο πρόωρα, δηλαδή πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης , από τα οποία το ένα εκατομμύριο περίπου καταλήγουν σε θάνατο ενώ από τα βρέφη που επιβιώνουν το 3% έχουν μέτρια ή σοβαρή αναπηρία και το 4,4% έχουν ήπια κινητικά προβλήματα.

Ο καθηγητής Λόουν London School of Hygiene and Tropical Medicine εξήγησε ότι το 85% των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα χρειάζονται βοήθεια σίτισης , έλεγχο της θερμοκρασίας και είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
"Μόνο τα βρέφη που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα κύησης, χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη καθώς οι πνεύμονες τους δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Αν δεν συντρέχει λόγος αναπνευστικής υποστήριξης , η μέθοδος καγκουρό είναι πράγματι καλύτερη , διότι προωθεί τον θηλασμό και μειώνει το κίνδυνο μόλυνσης”, ανέφερε ο καθηγητής Λόουν.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι τα αγόρια έχουν 14 % περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα καθώς επίσης τα αγόρια που είναι πρόωρα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ή να εμφανίσουν κοινές αναπηρίες συγκριτικά με τα κορίτσια , όπως μαθησιακές διαταραχές ακόμα και εγκεφαλική παράλυση. “Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το γεγονός ότι οι γυναίκες που κυοφορούν αγόρι, είναι πιο πιθανόν να έχουν προβλήματα στον πλακούντα , να εμφανίσουν προεκλαμψία και υψηλή αρτηριακή πίεση , τα οποία συνδέονται με πρόωρες γεννήσεις", πρόσεθεσε ο κ. Λόουν.