Μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και ένας χάρακας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Η Τζένιφερ Σταμπς, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και οι συνεργάτες της έκαναν μια μικρή πιλοτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the Neurological Sciences”, σε ασθενείς στην κλινική Χέιλμαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανότητα της όσφρησης συνδέεται με το πρώτο κρανιακό νεύρο και είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται όταν ξεκινάει η νοητική εξασθένηση.
Το φυστικοβούτυρο έχει μια “καθαρή οσμή” που ανιχνεύεται εύκολα από το οσφρητικό νεύρο. Στη μελέτη , οι ασθενείς κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μία δοκιμασία για τον έλεγχο της όσφρησης. Ο γιατρός άνοιγε το φυστικοβούτυρο, έβαζε λίγο στην άκρη του χάρακα και το πλησίαζε στο ασθενή , οποίος καθόταν με κλειστά μάτια, σε τέτοια απόσταση από το πρόσωπο του, που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη μυρωδιά . Η απόσταση καταγραφόταν σε κάθε ασθενή και η διαδικασία επαναλαμβανόταν για το άλλο ρουθούνι μετά από μια 90 δευτερόλεπτα. .
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ είχαν μια δραματική διαφορά στην ανίχνευση οσμών μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ρουθουνιού.
" Προς το παρόν , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τεστ για να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση , αλλά σκοπεύουμε να δούμε αν αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να προβλέψει ποιοι ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση πρόκειται να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ", είπε η Τζένιφερ Σταμπς.