Ο θανατηφόρος ιός του Έμπολα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας ανθρώπους από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα μέσα σε τρεις εβδομάδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μια ομάδα Aμερικανών ερευνητών, υπάρχει πιθανότητα 50% ένας ταξιδιώτης που φέρει τη νόσο να προσγειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.
Χρησιμοποιώντας πρότυπα εξάπλωσης του ιού και δεδομένα κίνησης των αεροπορικών εταιρειών, οι ερευνητές υπολόγισαν τις πιθανότητες ο ιός να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
Υπολογίζουν, ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 75% ο ιός Έμπολα να φτάσει στις γαλλικές ακτές μέχρι τις 24 του Οκτώβρη. Για το Βέλγιο η πιθανότητα είναι στο 40%, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται για την Ελβετία στο 14%.
Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτού 3.400 άνθρωποι, ενώ άλλοι 7.500 έχουν μολυνθεί.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε αεροπορικά ταξίδια πλήρους δυναμικότητας. Υποθέτοντας όμως, ότι θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 80% στα ταξίδια, με τις αεροπορικές εταιρείες να αναστέλλουν τις πτήσεις στις πληγείσες περιοχές, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού στη Γαλλία θα είναι της τάξης του 25% και για το Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμαίνεται στο 15%.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS, ο κίνδυνος αλλάζει κάθε μέρα καθώς η επιδημία συνεχίζει να υφίσταται.
«Δεν είναι μια ντετερμινιστική λίστα. Έχει να κάνει με πιθανότητες, όμως αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται για όλους. Είναι απλά θέμα του ποιος θα σταθεί τυχερός και ποιος όχι. Οι αεροπορικές μετακινήσεις είναι το “κλειδί”» εξήγησε ο καθηγητής AlessandroVespignani από το πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης.
«Στην πραγματικότητα πρόκειται για “λόττο”. Αν η δραματική αυτή κατάσταση συνεχιστεί στη Δυτική Αφρική και πόσω μάλλον αν χειροτερέψει, τότε είναι θέμα χρόνου κάποιο από αυτά τα περιστατικά να προσγειωθεί σε κάποιο αεροδρόμιο της Ευρώπης» είπε από την πλευρά του ο Dr Derek Gatherer, ειδικός στους ιούς, από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
Η Νιγηρία, η Σενεγάλη και οι ΗΠΑ, είναι οι χώρες που είδαν τον αιμορραγικό πυρετό να φτάνει στις ακτές τους με αυτόν τον τρόπο, προφανώς εν αγνοία των ασθενών, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Γαλλία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι το επόμενο «θύμα», καθώς η γαλλόφωνη Γουινέα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό και διαθέτει τακτικές αεροπορικές συνδέσεις με την ευρωπαϊκή χώρα.
Η Μ. Βρετανία ανήκει επίσης στη ζώνη των «επικίνδυνων χωρών», καθώς το διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και προσφέρει συχνές αεροπορικές συνδέσεις με τη Νιγηρία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει θέσει περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια και μάλιστα, έχει ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να πετούν στις πληγείσες από τον ιό Έμπολα χώρες.
Η BritishAirways και η Emirates έχουν περιορίσεις τις πτήσεις τους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όμως άλλες αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να πετούν εκεί.
Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Έμπολα –ο ιός μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών- είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό όταν φτάσουν στο τελικό στάδιο.
Στην τελική «επίθεσή» του στο σώμα, ο ιός προκαλεί εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, καθώς και εμετό και διάρροια, που μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις του μολυσματικού ιού.
Φυσικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός και σε πιο πρώιμα στάδια, ειδικά όταν κανείς δε γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί, μιας και τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν από 2 έως 21 μέρες να εμφανιστούν.
Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους, ότι ενδεχομένως να εμφανιστούν κι άλλα περιστατικά σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, καθώς οι ασθενείς μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Πριν από μερικές ημέρες ένας ασθενής που πέταξε στις ΗΠΑ, δε γνώριζε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό. Προτού διαγνωστεί είχε έρθει σε επαφή με 114 ανθρώπους.