Έξι μήνες μετά το μεγαλύτερο ξέσπασμα επιδημίας του ιού Έμπολα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί, ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου, αν δε γίνει κάτι για την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου της επιδημίας στη δυτική Αφρική, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τώρα περισσότερα για τη συμπεριφορά αυτού του δυνητικά θανατηφόρου ιού.
Τα πρώτα περιστατικά Έμπολα αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ στη Γουινέα στις 23 του περασμένου Μάρτη, προτού ο ιός εξαπλωθεί στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και σε άλλες χώρες της δυτικής –κυρίως- Αφρικής.
Διαβάστε παρακάτω Σύμφωνα, σε γενικές γραμμές και με απλά λόγια, όσα έμαθαν οι επιστήμονες το τελευταίο αυτό εξάμηνο, γύρω από τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο FoxNews:
Πόσο διαφορετικό είναι αυτό το ξέσπασμα;
Τα προηγούμενα ξεσπάσματα του ιού είχαν εμφανιστεί σε αγροτικές κοινότητες και είχαν εξαφανιστεί μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Μία σημαντική διαφορά είναι ότι η τελευταία επιδημία έχει "χτυπήσει" πυκνοκατοικημένες πόλεις στη δυτική Αφρική, μετατρέποντας το ξέσπασμα αυτό του ιού σε διεθνή απειλή. "Πάντοτε πίστευα ότι ο ιός Έμπολα είναι πολύ κακός, ωστόσο συνήθως εμφανιζόταν σε απομακρυσμένες περιοχές και μετά εξαφανιζόταν" ανέφερε ο Dr. PeterPiot, ένας εκ των ερευνητών που "ανακάλυψαν" τον ιό.
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη, ότι η σοβαρότητα αυτής της επιδημίας, μπορεί να σχετίζεται και με την αυξημένη κίνηση ανθρώπων στα σύνορα και την "επαφή τους με οτιδήποτε κι αν είναι η πρωταρχική πηγή του ιού".
Οι νυχτερίδες φρούτων (fruitbats) –που σε κάποιες περιοχές της Αφρικής θεωρούνται λιχουδιά- αποτελούν μια από τις κύριες "δεξαμενές πηγής" του ιού.
Μπορεί η επιδημία να εξαφανιστεί από μόνη της;
"Ναι, αλλά αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Αν δε λειτουργήσουν τα μέτρα ελέγχου, σε κάποια φάση, ο ιός Έμπολα θα έχει μολύνει τους πάντες –που δεν έχουν σκοτωθεί ήδη ή αναρρώσει από αυτόν- και δε θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να “διατηρηθεί” η μετάδοσή του" είπε ο Dr. BruceAylward, βοηθόςγενικός διευθυντήςαρμόδιος γιακαταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τον περιορισμό της μετάδοσης.
"Καθώς η επιδημία συνεχίζεται, ο απόλυτοςαριθμός των περιστατικώνθα καταστήσειπολύπιοδύσκολη την απομόνωση των ανθρώπων σε κρεβάτια" είπε ακόμη.
"Ο ιός έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι απλά θα “πεθάνει” από μόνος του" πρόσθεσε ο επικεφαλής του τμήματος Ιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Dr. HeinzFeldmann και συνέχισε: "Κάποια στιγμή θα συμβεί κι αυτό, όμως το πόσος καιρός θα περάσει και πόσοι άνθρωποι θα χρειαστεί να πεθάνουν… αυτό είναι κάτι που δε μπορώ καν να το φανταστώ".
Ο ιός Έμπολα γίνεται πιο μολυσματικός;
"Δε γνωρίζουμε. Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να αξιολογηθεί αυτό στο παρόν ξέσπασμα, μιας εμπλέκονται πολύ παράγοντες. Είναι πιθανό ο ιός να έχει γίνει πιο μολυσματικός από πριν –κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων- αλλά θα μπορούσε να συμβαίνει και κάτι άλλο: για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στους τομείς υγείας να μην λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας ή να είναι τόσο απασχολημένοι, που να κάνουν περισσότερα λάθη. Επιπλέον, υπάρχουν και περιστατικά βίας με ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι καχύποπτοι με την ιατρική βοήθεια από τη Δύση" ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής MichaelOsterholm από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Μπορεί να γίνει κάτι με τους ασθενείς που δε νοσηλεύονται σε νοσοκομείο;
Ίσως. Δεδομένης της έλλειψης κρεβατιών στα νοσοκομεία, οι ιθύνοντες στους τομείς υγείας υποστηρίζουν, ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στους ασθενείς που λαμβάνουν περίθαλψη στις κλινικές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Κάποιες ομάδες έχουν αρχίσει να μοιράζουν βασικά κιτ προστασίας, τα οποία παραδέχονται μεν ότι είναι θλιβερά ανεπαρκή, ωστόσο είναι καλύτερα από το τίποτα.
Οργανώσεις όπως οι UNICEF, USAID και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αρχίσει να μοιράζουν δεκάδες χιλιάδες τέτοια κιτ, που περιέχουν γάντια, ποδιές, μάσκες προσώπου και σακούλες απορριμμάτων στη Λιβερία, τη χώρα που έχει "χτυπηθεί" χειρότερα από την επιδημία.
Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι το νερό και το σαπούνι εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα σε κάποια μέρη της δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με τη USAID, μόνο οι μισοί περίπου ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία και για το λόγο αυτό τα κιτ προστασίας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για την καταπολέμηση της επιδημίας.