“Να πιω έναν καφέ για να ανοίξει το μάτι”, είναι μια χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούν πολλοί μετά το πρωινό ξύπνημα. Η καφεΐνη το βασικό συστατικό του καφέ μας χαρίζει τόνωση και ενέργεια κάνοντας τον καφέ την πιο απολαυστική συνήθεια για το ξεκίνημα της ημέρας. Πέρα όμως από αυτό, ο καφές σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ωφέλιμο ρόφημα-ασπίδα για τον οργανισμό , προστατεύοντας μας από πολλές παθήσεις.
Τρεις καφέδες την ημέρα τον διαβήτη κάνουν πέρα...φαίνεται να λένε οι “σοφοί” επιστήμονες. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), μελέτησε την επίδραση του καφέ στην υγεία , από όπου διαπιστώθηκε ότι τρεις με τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.
Πρόσφατα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ, ανέλυσαν συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα από 18 διαφορετικές έρευνες σε δείγμα 457.922 ατόμων που μελετούσαν την εκδήλωση διαβήτη σε σχέση με την κατανάλωση καφέ με και χωρίς καφεΐνη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για κάθε επιπλέον καφέ που καταναλώνει κάποιος καθημερινά η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη μειώνεται κατά 7 %. Αυτοί που καταναλώνουν 3 με 4 κούπες καφέ ημερησίως έχουν 25 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν έως 2 κούπες καφέ. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και για την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη , καθώς τα άτομα που κατανάλωναν τρεις με τέσσερις καφέδες χωρίς καφεΐνη ημερησίως είχαν 33 % λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ χωρίς καφεΐνη.
Παλαιότερη μελέτη, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, ύστερα από σύγκριση του ιατρικού ιστορικού και της συνήθειας κατανάλωσης καφέ 359 γυναικών που έπασχαν από διαβήτη, καθώς και αντίστοιχου αριθμού γυναικών χωρίς διαβήτη. Σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης, της φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης (SΗΒG). Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της έρευνας οι γυναίκες που έπιναν τέσσερις κούπες καφέ με καφεΐνη την ημέρα εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα SΗΒG, καθώς και μικρότερο κατά 56% κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη σε σχέση με όσες δεν έπιναν καφέ. Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ έπινε μια γυναίκα τόσο μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη αντιμετώπιζε.
Επίσης, μελέτη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 41.934 ανδρών, από το 1986 έως το 1998 και 84.276 γυναικών από το 1980 έως το 1998 έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια κανονικού καφέ είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Αντίστοιχα οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια κανονικού καφέ, είχαν 30% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Ο καφές παρόλο που θεωρείται ένα παρεξηγημένο ρόφημα έχει απολέσει αντικείμενων πολλών μελετών για τα ευεργετικά του οφέλη που όπως προκύπτει μέσα από τις έρευνες δεν οφείλονται μόνο στην καφεΐνη αλλά και στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει. Ωστόσο παρόλα τα θετικά αποτελέσματα των μελετών για την προστατευτική του δράση στην εμφάνισή διαβήτη τύπου 2, ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να τεκμηριωθεί απόλυτα η αποτελεσματικότητά του.