Τα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας σε γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τους ερευνητές .
Μια μελέτη σε δείγμα 800 γυναικών από την Σουηδία κατέδειξε ότι, εκείνες που είχαν έρθει αντιμέτωπες με γεγονότα, όπως το διαζύγιο ή το πένθος, ήταν πιο πιθανό να νοσήσουν από το Αλτσχάιμερ με το πέρασμα των ετών. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι ορμόνες του στρες μπορεί να ευθύνονται προκαλώντας επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο.
Οι ορμόνες του στρες μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από αλλαγές στο σώμα και να επηρεάσουν διάφορους δείκτες όπως τη πίεση του αίματος και τον έλεγχο του σακχάρου, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια μετά το τραυματικό γεγονός, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Στη μελέτη, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμασιών και εξετάσεων στα '30 τους, στα '40 ή '50 τους χρόνια, και σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες . Κατά την έναρξη της μελέτης, μία στις τέσσερις γυναίκες δήλωσε ότι είχε βιώσει τουλάχιστον ένα αγχωτικό γεγονός, όπως η χηρεία ή η ανεργία, ένα παρόμοιο ποσοστό έχει βιώσει τουλάχιστον δύο στρεσογόνα γεγονότα, ενώ μία στις πέντε είχε βιώσει τουλάχιστον τρία.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης , 425 από τις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και 153 εμφάνισαν άνοια .
Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται μελλοντικές μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η διαχείριση του άγχους και η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κινδύνου της άνοιας.
Ωστόσο η Δρ. Σιμόν Ρίντλει από το Κέντρο Έρευνας για το Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε ότι "δεν γνωρίζουμε εάν το άγχος συνέβαλε άμεσα στην ανάπτυξη της άνοιας ή αν ήταν απλώς ένας δείκτης ενός άλλου υποκείμενου παράγοντα κινδύνου".