Η οικονομική κρίση αυξάνει τις αυτοκτονίες

Η οικονομική κρίση ευθύνεται για την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών στην Ευρώπη και την Αμερική , σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ στη Βρετανία , μαζί με συναδέλφους από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, εξέτασαν τα δεδομένα από 54 χώρες αξιολογώντας το συνολικό αντίκτυπο των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούνται από την κατάρρευση της πίστωσης των ΗΠΑ και των αγορών του 2008 . Κατά το έτος μετά την έναρξη της κρίσης , το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 3,3 % συνολικά στους άνδρες, το οποίο ήταν εμφανές σε μεγαλύτερο βαθμό στις χώρες όπου υπήρχαν περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας , το 2009 όπου υπήρξε 37 % αύξηση της ανεργίας , υπήρχαν περίπου 5.000 "έξτρα" αυτοκτονίες πάνω από το αναμενόμενο επίπεδο για το έτος αυτό.
Αυτές παρατηρήθηκαν κυρίως στις 27 χώρες της Ευρώπης και 18 χώρες στην Αμερική. Στην Ευρώπη , οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στους άνδρες στην ηλιακή ομάδα 15 - 24 ετών , ενώ στην Αμερική η αύξηση παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Ωστόσο, το ποσοστό των αυτοκτονιών των γυναικών δεν άλλαξε στην Ευρώπη και αυξήθηκε μόνο ελαφρά στην Αμερική .

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες μπορεί να σχετίζονται με το συναισθηματικό στρες που βιώνει κάποιος σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης, ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύεται απόλυτα καθώς μπορεί να παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο.

"Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς η άνοδος των αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της ύφεσης", δήλωσε ένας εκπρόσωπος των Σαμαρειτών, ενώ προσέθεσε ότι " Το 2008 , λίγο πριν την έναρξη της τρέχουσας ύφεσης , ένας στους 10 που έπαιρναν τηλέφωνο στην γραμμή βοήθειας μιλούσε για τις οικονομικές δυσκολίες . Αυτό είχε ανέλθει σε ένα στους έξι στα τέλη του περασμένου έτους ".