Σας έχει τύχει ποτέ, ενώ ανταλλάσσετε μηνύματα στο κινητό, να υπάρχει μια αμήχανη παύση; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η παύση θα πρέπει να σας ανησυχήσει, καθώς σύμφωνα με μία νέα μελέτη , όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα ενώ ανταλλάσσουν ψηφιακά γραπτά μηνύματα, παίρνουν περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν, κάνουν πιο συχνές αλλαγές και γράφουν μικρότερες απαντήσεις από τις συνηθισμένες .
"Οι ψηφιακές συνομιλίες είναι ένα γόνιμο έδαφος για εξαπάτηση, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να κρύψουν εύκολα την ταυτότητά τους και τα μηνύματά τους συχνά φαίνονται αξιόπιστα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τομ Μεσέρβι , καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων .
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν το ψέμα στον άμεσο χρόνο με 54% ακρίβεια, αλλά είναι πιο δύσκολο να ανιχνεύσει κάποιος το ψέμα μέσα από ένα ψηφιακό μήνυμα, επειδή δεν μπορεί να ακούσει την χροιά της φωνής και να δει την έκφραση του προσώπου.
Το πείραμα
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Brigham Young, προκειμένου να μελετήσουν την ψηφιακή εξαπάτηση, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που πραγματοποιεί απευθείας ψηφιακές συνομιλίες με τους συμμετέχοντες.
Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 100 φοιτητές από δύο μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις που τους έκανε το πρόγραμμα του υπολογιστή. Οι ερευνητές ανίχνευσαν το ψέμα στις μισές απαντήσεις των συμμετεχόντων, ενώ διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν 10% περισσότερο χρόνο για να γράψουν το μήνυμα με την ψεύτικη απάντηση.
"Αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ψεύδους που εκπέμπονται από τα άτομα τα οποία δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν από τον άνθρωπο " επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας κ.Μεσέρβι, ενώ προσέθεσε ότι "στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συστήματα που θα μπορούν να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο την εξαπάτηση στις ψηφιακές συνομιλίες".