Οικονομικά προβλήματα; Προστατέψτε την ψυχή σας

Τα οικονομικά αδιέξοδα δοκιμάζουν την ψυχική μας ισορροπία και τα σωματικά συμπτώματα δεν είναι παρά οι εκδηλώσεις άγχους, φόβου και ντροπής.

Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε μια πρωτόγνωρη περίοδο οικονομικής ανασφάλειας. Αυτό μας κάνει να χάνουμε τον ύπνο μας, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που μας συμβαίνει. Μια σειρά σωματικών συμπτωμάτων είναι μόνο η αρχή για την ψυχική κυρίως επιβάρυνση που αισθανόμαστε.

Πονοκέφαλος, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, βάρος στο στήθος, αϋπνία είναι μερικές από τις σωματικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις άσχημες σκέψεις για το μέλλον και τα αδιέξοδα. Η ανασφάλεια και τα χρέη δεν προκαλούν μόνο κοινωνικές αναταραχές, αλλά διαταράσσουν απροειδοποίητα και το συναίσθημά μας.

Το άγχος είναι το κύριο σύμπτωμα, το οποίο δυστυχώς είναι ο χειρότερος σύμβουλος στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και μας στερεί τις ελάχιστες ποιοτικές στιγμές που έχουμε ανάγκη για να πάρουμε μία ανάσα.

Ο φόβος μάς παραλύει μετατρέποντάς μας σε ανθρώπους χωρίς βούληση και σθένος για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα απλά και το μυαλό μας γεμίζει με σενάρια τρόμου για το μέλλον.

Η ντροπή που αισθανόμαστε για ό,τι μας συμβαίνει και η αδυναμία να εξηγήσουμε σ' εμάς και στους γύρω μας το πώς φτάσαμε ώς εδώ, είναι σαν το σφυρί που συνθλίβει τον εγωισμό μας και να μας γονατίζει ψυχολογικά ακόμα περισσότερο.

Ώρα για δράση

Όταν η ζωή μας δεν διαφέρει πολύ από αυτή την περιγραφή, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να δράσουμε. Μόνοι μας ή με βοήθεια. Να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, να ζητήσουμε βοήθεια χωρίς ντροπές, να απευθυνθούμε σε ειδικούς που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το πρακτικό μέρος που αφορά το χρηματικό χρέος και το χρέος μας προς τον εαυτό μας. Να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.