Η έλλειψη ύπνου…μας αγχώνει

Η έλλειψη ύπνου, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναδιάταξη περιοχών του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην δημιουργία άγχους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.  Σύμφωνα με τους νευρολόγους από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλει, η στέρηση του ύπνου ενισχύει με προκαταβολικό άγχος περιοχές του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή που συνδέονται με την συναισθηματική επεξεργασία, πράγμα που παρατηρείται συχνά σε όσους πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

"Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι από τη φύση τους, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά από την έλλειψη ύπνου", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής ψυχολογίας και νευρολογίας Μάθιου Γουόκερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Journal of Neuroscience", έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες- όπως γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κρίσεις πανικού και διαταραχή μετα-τραυματικού στρες- μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη θεραπεία του ύπνου.

Ενώ προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η διαταραχή του ύπνου και οι ψυχιατρικές διαταραχές συνυπάρχουν συχνά, αυτή η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που αιτιολογικά αποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί υπερβολική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος.

Στα πειράματά τους οι ερευνητές εξέτασαν ψηφιακές σαρώσεις εγκεφάλων από 18 υγιείς νέους ενήλικες, μετά από ένα καλό ύπνο και μετά από μια άγρυπνη νύχτα. Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες πέρασαν μία νύχτα στο εργαστήριο μελέτης ύπνου, όπου οι ερευνητές παρακολουθούσαν την νευρική ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφάλων τους μετά την προβολή εικόνων που τους προκαλούσαν άγχος. 

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι, όσοι περίμεναν με αγωνία μία ανησυχητική εικόνα να εμφανιστεί, η δραστηριότητα του εγκεφάλου στα κέντρα ελέγχου του συναισθήματος ήταν στα ύψη και η επίδραση της στέρησης του ύπνου ήταν πιο δραματική για εκείνους τους ανθρώπους που ήταν εγγενώς ανήσυχοι.