Σε ένα γενικό αναισθητικό, η μελλοντική θεραπεία της κατάθλιψης

Χαμηλές δόσεις ενδοφλέβιων εγχύσεων κεταμίνης, ένα γενικό αναισθητικό που χρησιμοποιείται σε μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, βρέθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από την Mayo Clinic που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Psychopharmacology”.

Περίπου πριν από μια δεκαετία,  οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κεταμίνη έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει από την σοβαρής μορφής κατάθλιψη. Ωστόσο, η κεταμίνη μπορεί να έχει και σοβαρές ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες, έτσι ώστε να χρήζει άμεσης διερεύνησης ένας ασφαλέστερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί.

"Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα λειτουργεί η κεταμίνη. Μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει εντός λίγων ωρών και να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης ακόμα και του αυτοκτονικού ιδεασμού. Στόχος μας είναι να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σαν θεραπεία ρουτίνας” ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Timothy Lineberry.

Οι ερευνητές μελέτησαν 10 ασθενείς που είχαν υποστεί σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο, είτε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή ένα είδος διπολικής διαταραχής οι οποίοι δεν είχαν βρει ανακούφιση με τουλάχιστον δύο αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στη δοκιμή, οι ασθενείς λάμβαναν 2-4 συνολικά θεραπείες με έγχυση κεταμίνης σε χαμηλή δόση. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, 8 στους 10 ασθενείς έδειξαν βελτίωση σε ποσοστό 50% ενώ 5 ασθενείς παρουσίασαν πλήρη ύφεση της κατάθλιψης. Όσον αφορά τις παρενέργειες, μόνο ένας ασθενής είχε παραισθήσεις, ενώ οι υπόλοιποι παρουσίασαν μια ήπια υπνηλία ή ζάλη κατά τη διάρκεια των εγχύσεων.

"Ενώ οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της κεταμίνης, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για δούμε υπό ποιες προϋποθέσεις η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με κεταμίνη με ασφάλεια από τους κλινικούς ιατρούς στην καθημερινή κλινική πρακτική," επεσήμανε ο  Δρ Lineberry.