Μια νέα έρευνα συνδέει τη χρήση της αντωνυμίας του πρώτο ενικού προσώπου με προβλήματα σχέσεων και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.
Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά το πρώτο ενικό πρόσωπο, δηλαδή την αντωνυμία "εγώ" ή και άλλα παρόμοια, δηλαδή "μου", "εμένα" κτλ, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν καταθλιπτικοί και αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις τους από ό,τι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο το "εμείς" και το "μας".
Στην έρευνα, 103 γυναίκες και 15 άνδρες πέρασαν από κάποιες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες διάρκειας 60 έως 90 λεπτών για τις σχέσεις τους, το παρελθόν τους και την αντίληψη του εαυτού τους (99 εξ αυτών ήταν ασθενείς σε μια κλινική ψυχοθεραπείας για ποικίλα προβλήματα, από διατροφικές διαταραχές μέχρι άγχος). Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια για την κατάθλιψη και τη διαπροσωπική τους συμπεριφορά.
Έπειτα, οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Johannes Zimmerman του γερμανικού Πανεπιστήμιου Kassel μέτρησαν τον αριθμό λέξεων πρώτου ενικού και πρώτου πληθυντικού προσώπου που χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν. Τα άτομα εκείνα που είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερες λέξεις πρώτου ενικού προσώπου είχαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης. Είχαν, επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν δείγματα προβληματικής διαπροσωπικής συμπεριφοράς, όπως η αναζήτηση προσοχής, ακατάλληλη αποκάλυψη του εαυτού τους και ανικανότητα να περάσουν χρόνο μόνοι τους.
Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν περισσότερο λέξεις πρώτου πληθυντικού προσώπου (εμείς, μας) είχαν την τάση να έχουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν πιο ψυχρό διαπροσωπικό στυλ. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, ωστόσο, εξήγησαν ότι αυτή η ψυχρότητα λειτουργεί με θετικό τρόπο για να διατηρήσει τα κατάλληλα όρια στις σχέσεις, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί βοηθούν τους άλλους με τις ανάγκες τους.
Ο Zimmerman αναφέρει ότι η χρήση αντωνυμιών πρώτου ενικού προσώπου διακρίνει τον εαυτό μας ως μια ξεχωριστή οντότητα, ενώ οι αντωνυμίες πρώτου πληθυντικού αριθμού τονίζουν την πρόσθεση στις κοινωνικές σχέσεις. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της έρευνας, η χρήση πρώτου ενικού προσώπου ενδέχεται να είναι κομμάτι μιας στρατηγικής για να κερδίσει κανείς περισσότερη προσοχή από τους άλλους.
Ο Zimmerman επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση πρώτου ενικού προσώπου προκαλεί στην πραγματικότητα κατάθλιψη, απλώς οι συνήθειες ομιλίας που έχει ο καθένας μας αντικατοπτρίζουν το πώς οι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους και πώς δημιουργούν σχέσεις με τους άλλους.