Το στρες καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου κατέδειξαν ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται σε καταστάσεις έντονου άγχους μειώνουν την ικανότητα ανανέωσης των εγκεφαλικών κυττάρων, μια διαδικασία που έχει φανεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το εύρημα μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην δημιουργία νέων αποτελεσματικών αντικαταθλιπτικών αγωγών.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με μία διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση, κατά την οποία ο εγκέφαλος παράγει νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε μοριακό επίπεδο, το άγχος παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη η οποία φαίνεται να επιδρά στους υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες μελέτησαν καλλιέργειες κυττάρων στις οποίες χορήγησαν κορτιζόλη και ανέλυσαν τις επιδράσεις της, στην διαδικασία της νευρογένεσης. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι η κορτιζόλη ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη η οποία παρεμποδίζει την νευρογένεση. Στην συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση ενός πειραματικού φαρμάκου, όπου βρήκαν ότι κατέστειλε την δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης , ανοίγοντας τον δρόμο για νέας γενιάς αντικαταθλιπτικά, τα οποία θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην θεραπεία της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, η κατάθλιψη «χτυπά» περίπου το 20% του πληθυσμού, ενώ προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα συναγωνίζεται σε συχνότητα τις καρδιακές παθήσεις.