Τα πάρκα, οι κήποι και οι “πράσινοι” χώροι μέσα στην πόλη, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ευημερία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Έξετερ, εξέτασε στοιχεία από 5.000 νοικοκυριά και 10.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο 1991-2008.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες καταγράψουν τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις κατά την διάρκεια των ετών για να μπορέσουν να εκτιμήσουν την επίδραση του πρασίνου στην ψυχολογία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ζούσαν κοντά σε πράσινες περιοχές είχαν λιγότερη ψυχολογική επιβάρυνση και δήλωσαν πιο ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής τους.
Αυτό ίσχυε και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες όπως το εισόδημα, η εργασία, η οικογενειακή κατάσταση , η σωματική υγεία καθώς και το είδος της στέγασης.
Οι επιστήμονες συνέκριναν την επίδραση του πρασίνου με ένα ευτυχές γεγονός όπως ο γάμος ή η πρόσληψη σε μία νέα απασχόληση. Όπως διαπίστωσαν, όσοι ζούσαν σε μία πόλη με χώρους πρασίνου είχαν μεγαλύτερη ευημερία, ανάλογη με το 1/3 των θετικών επιδράσεων του γάμου και ίση με το 1/10 των θετικών επιδράσεων μιας πρόσληψης στην ψυχική υγεία.
"Για τους ανθρώπους που ζουν πολυάσχολη ζωή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγουν από το άγχος της ζωής μέρα με τη μέρα”, επεσήμανε η Μπεθ Μέρφι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους ψυχολόγους της δημόσιας υγείας αλλά και τους πολεοδόμους που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις επιπτώσεις της αστικοποίησης και αλλά και τον αποτελεσματικό αστικό σχεδιασμό που θα έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία του πληθυσμού.