Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι όσοι νιώθουν ευγνώμονες είναι πιο ευτυχείς και πιο υγιείς
Να είστε ευγνώμονες... είναι μεταδοτικό! Και μάλιστα κάνει καλό! Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το αίσθημα της ευγνωμοσύνης όχι μόνο μας βελτιώνει τη ζωή, αφού είμαστε πιο ευτυχείς αλλά μας εξασφαλίζει και καλύτερη υγεία!
Καθημερινά μας συμβαίνουν όμορφα πράγματα, όσο μικρά κι αν είναι. Π.χ. ένας φίλος βρήκε δουλειά, συναντήσαμε ένα αγαπημένο πρόσωπο που είχαμε να δούμε καιρό, ένας συνάδελφος μας έδειξε την εκτίμηση του, ένα μωράκι μας χάρισε ένα πλατύ χαμόγελο στο δρόμο. Αυτά και εκατομμύρια άλλα μικρά πράγματα συνέβησαν σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι εκείνοι τα μοιράστηκαν με τους άλλους στον Παγκόσμιο Χάρτη Ευγνωμοσύνης (World Gratitude Map). Το πρότζεκτ έχει ως στόχο να μας ανεβάσει τη διάθεση δείχνοντάς μας καθημερινά πόσα μικρά πράγματα μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε ευγνωμοσύνη: για τη ζωή, για τους άλλους. Και αυτό μας βελτιώνει τη ζωή.
Η επιστήμη του να νιώθουμε καλά
... ή αλλιώς η επιστήμη της ευδαιμονίας. Όλες οι επιστημονικές και ιατρικές έρευνες συνηγορούν: τα αισθήματα ευγνωμοσύνης έχουν θετικό αποτύπωμα όχι μόνο στην ψυχολογία αλλά και την υγεία μας. Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερος ύπνος, υψηλότερα επίπεδα ευεξίας είναι ορισμένες μόνο από τις θετικές επιδράσεις του ευγνωμονείν...
Όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η ευγνωμοσύνη είναι σημαντική από ψυχολογικής απόψεως για δυο βασικούς λόγους: α. Η ευγνωμοσύνη είναι η επιβεβαίωση του καλού που υπάρχει στον κόσμο και β. Είναι η αναγνώριση ότι το καλό είναι κάτι που συμβαίνει και έξω από το άτομο άρα είναι κάτι υπαρκτό. Όσοι είναι ευγνώμονες είναι πιο αισιόδοξοι, αισθάνονται ισχυρότερους δεσμούς με τον κόσμο κι έτσι σπάνια νιώθουν απογοητευμένοι ή μόνοι.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να μοιραζόμαστε με τους άλλους την ευγνωμοσύνη μας. Στα πλαίσια μιας μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από 30 ανθρώπους να γράψουν ένα γράμμα προς όποιον ήθελαν που να του λένε πόση ευγνωμοσύνη ένιωθαν για κάτι καλό που έκανε για αυτούς. Κατόπιν, οι μισοί έστειλαν τα γράμματα και οι άλλοι μισοί όχι. Η πρώτη ομάδα, που έστειλε τα γράμματα, βρέθηκε να έχει σαφώς καλύτερη ψυχική υγεία και ισχυρότερη ψυχολογική διάθεση από εκείνους που δεν τα έστειλαν.