Μειώνει την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα στην εργασία, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο αυτοκτονίας
Το άγχος συνοδεύει πια τη σύγχρονη ζωή, αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες πιθανότητες να το νιώσουν. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο (σχεδόν διπλάσια) από τους άνδρες ενώ γενικά, τα άτομα έως 35 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρυνα.
Η μελέτη του Ινστιτούτου και του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δείχνει επίσης ότι, οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άγχος, σε σχέση με ανθρώπους σε άλλες χώρες και κουλτούρες.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το άγχος μειώνει την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα στην εργασία, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ολίβια Ρεμς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Brain and Behavior" (Εγκέφαλος και Συμπεριφορά) και ανέλυσαν όλες τις έως δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα.
Οι ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, είναι πολύ εξαπλωμένες στον Δυτικό κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υποφέρουν από αυτές, ενώ στις ΗΠΑ το ετήσιος κόστος τους υπολογίζεται σε 42,3 εκατ. δολάρια.
Οι αγχώδεις διαταραχές φαίνεται επίσης να είναι συχνότερες μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών, καθώς και των αμφιφυλοφίλων.
Η έρευνα δείχνει ότι οι αγχώδεις διαταραχές συχνά αποτελούν ένα πρόσθετο βάρος σε ανθρώπους που ήδη βιώνουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Ενδεικτικά, το 11% όσων έχουν καρδιαγγειακή νόσο, πάσχουν επίσης από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.