Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος δεν συνδέεται με μεγαλύτερη ευφυΐα ή αλλιώς, για την ευφυΐα, το... μέγεθος δεν μετράει.
Όπως διαπίστωσε μια διεθνής μελέτη υπό το συντονισμό του πανεπιστημίου της Βιέννης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neuroscience & Biobehavioral Reviews, αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που δομείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όχι το μέγεθος του.
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα "υπερεκτιμούσαν" την υποτιθέμενη σχέση του μεγέθους του εγκεφάλου με τις διανοητικές επιδόσεις του ανθρώπου, εξήγησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ο Γιάκομπ Πίτσνιγκ, ερευνητής των γνωσιακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Όμως η δομή του εγκεφαλικού φλοιού, του μεσεγκέφαλου και της παρεγκεφαλίδας καθώς και η καλή σύνδεση της λευκής ουσίας με τη φαιά ουσία είναι τελικά που καθορίζουν την ανθρώπινη ευφυΐα.
Μια παρατήρηση που έκαναν κατά τις έρευνες οι επιστήμονες ήταν ότι οι άνδρες, που συνήθως έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες, δεν παρουσιάζουν πιο αυξημένες γνωσιακές ικανότητες από αυτές. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με ανώμαλα μεγάλο εγκέφαλο στα τεστ ευφυίας είχαν επιδόσεις κάτω του μέσου όρου.
Η σημασία της δομής και όχι του μεγέθους του είναι εμφανής στις περιπτώσεις ορισμένων ζώων που έχουν τεράστιους εγκεφάλους αλλά όχι και εξαιρετική ευφυΐα, όπως η φάλαινα φυσητήρας που διαθέτει έναν εγκέφαλο βάρους 9 κιλών.