Η "εικονική πραγματικότητα" θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από τη Νότια Κορέα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Σεούλ τόνισαν ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη, επειδή θέτει τους ασθενείς σε καταστάσεις παρόμοιες με την πραγματική ζωή και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τους.
Οι συμμετέχοντες πρώτα πέρασε μια εβδομάδα σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ακολουθούμενο από συνεδρίες σε εικονική πραγματικότητα συνεδρίες χρησιμοποιώντας μια οθόνη 3D τηλεόρασης, δύο φορές την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, οι συμμετέχοντες εναλλάσσονταν σε τρεις εικονικές πραγματικότητες.
Η μια πραγματικότητα είχε σκοπό να τους χαλαρώσει. Η δεύτερη είχε σκοπό να τους προκαλέσει τον πόθο αλκοόλ σε μια κατάσταση όπου άλλοι άνθρωποι έπιναν και η τελευταία είχε σκοπό να δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία μεταφέροντας τους συμμετέχοντες σε μια αίθουσα όπου οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από το αλκοόλ.
Περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητες στο αλκοόλ έδειξαν αλλαγές μετά την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τρεις διαφορετικές εικονικές πραγματικότητες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Πριν από τη θεραπεία, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Η ομάδα των εξαρτημένων ατόμων από το αλκοόλ είχε μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν αλκοόλ.
Αλλά οι εξετάσεις που επαναλήφθηκαν μετά από πέντε εβδομάδες θεραπείας, έδειξαν ότι η μεταβολική δραστηριότητα μειώθηκε σε αυτόν τον τομέα στα εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με τα μακροπρόθεσμες αποτελέσματα της θεραπείας μέσω εικονικής πραγματικότητας, και να διαπιστωθεί αν η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργήσει για άλλα είδη εθισμού.
"Παρά το γεγονός ότι αυτή η πιλοτική μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, αυτό δεν έχει ακόμη μελετηθεί ως θεραπευτική προσέγγιση," ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.
Επί του παρόντος, η συμπεριφορική θεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτικά προϊόντα, είναι η συνιστώμενη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης του αλκοόλ.