Πώς επηρεάζει την υγεία μας ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το στρες

Το να αντιδρά κανείς με αισιοδοξία και να αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις στρεσογόνες καταστάσεις, μπορεί να είναι το «κλειδί» για να ζήσει μια μακρά ζωή, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Κι ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πιο εύκολο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η θετική και αισιόδοξη στάση απέναντι σε μια κρίσιμη κατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των φλεγμονών στον οργανισμό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η νέα αυτή μελέτη εξέτασε πώς οι καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, οι γυναίκες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έρευνα βρήκε, ότι δεν είναι η ποσότητα του άγχους που αντιμετωπίζει κανείς σε καθημερινή βάση που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο στέκεται απέναντι στις στρεσογόνες καταστάσεις.
«Τα θετικά συναισθήματα και το πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων έχουν αγνοηθεί» ανέφερε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Nancy Sin.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με τις ασθένειες ή την άσκηση, ο οργανισμός βιώνει μια υψηλή ανοσολογική απόκριση για να μπορεί να «επισκευάζεται». Σε μακροχρόνιο επίπεδο όμως, οι χρόνιες φλεγμονές μπορεί να βλάπτουν την υγεία και φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιακών ασθενειών και καρκίνου.
Ενώ η έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις χρόνιες φλεγμονές, οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους μελέτησαν ένα δείγμα 872 ενηλίκων, ως προς τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και τη συναισθηματική τους απόκριση σε αυτούς, για διάστημα οκτώ συνεχόμενων ημερών. Επιπλέον, πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, τα οποία εξέτασαν για δείκτες φλεγμονών.
«Απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη ερευνητική εργασία που συνδέει τους βιοδείκτες φλεγμονών με τις θετικές αποκρίσεις στους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας» ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια βιοσυμπεριφορικής υγείας, Jennifer Graham-Engeland.