Οι αναρτήσεις ενός ατόμου στο Facebook μπορεί να αποκαλύπτουν έναν ναρκισσιστικό ή νευρωτικό χαρακτήρα, ή να δείχνουν τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brunel εξέτασαν τις αναρτήσεις στο Facebook και την προσωπικότητα 555 εθελοντών. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας, που είναι γνωστές ως Big Five ή Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων. Αυτές είναι η διαφάνεια, η εξωστρέφεια, η συνειδητότητα , η προσήνεια και ο νευρωτισμός.
Όσοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνήθιζαν να αναρτούν ενημερώσεις για την πορεία την παρούσας ερωτικής σχέσης τους. Οι ναρκισσιστές από την πλευρά τους είχαν την τάση να αναρτούν τα επιτεύγματά τους, όπως ένα πτυχίο που πήραν ή ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο έγιναν δεκτοί, ή ότι άρχισαν δίαιτα ή πρόγραμμα γυμναστικής. Την τάση αυτή παρακινούσε η ανάγκη τους για προσοχή και επιβεβαίωση, την οποία μετρούσαν αναλόγως με τα «like» που δέχονταν.
Οι εξωστρεφείς επωφελούνταν από το Facebook καθώς το χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο για κοινωνική δέσμευση και για τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Οι χρήστες του Facebook με υψηλή βαθμολογία στην προσήνεια, έκαναν λίγες αναρτήσεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν τα παιδιά τους, ενώ ήταν δεκτικοί σε νέες εμπειρίες έκαναν τις περισσότερες πολιτικού ή/και καλλιτεχνικού περιεχομένου αναρτήσεις.
«Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αναρτήσεις στο Facebook αντανακλούν τόσο πολύ την προσωπικότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι γράφουν για ορισμένα θέματα στο Facebook», επεσήμανε η επικεφαλής της μελέτης δρ Τάρα Μάρσαλ.