Η μοναξιά μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Η μοναξιά μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, όσο και η παχυσαρκία, όπως έδειξε μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να περιβάλλεται από ανθρώπους, αλλά να εξακολουθεί να αισθάνεται μόνος, ενώ άλλοι απομονώνονται γιατί προτιμούν να είναι μόνοι.

«Το αποτέλεσμα είναι συγκρίσιμο με την παχυσαρκία, μια κατάσταση επικίνδυνη για την δημόσια υγεία» , ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Τζούλιαν Χολτ Λάνστνατ, από το Πανεπιστήμιο Brigham Young University, που διεξήγαγε την μελέτη.

Παρά το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να είναι μόνοι και να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 65 ετών. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένης της αυξανόμενης τάσης των νέων να ζουν μόνοι τους, είπαν οι ερευνητές.

«Με τη μοναξιά να βρίσκεται σε άνοδο, οι ερευνητές προβλέπουν ένα είδος επιδημίας στο μέλλον», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από παλιότερες μελέτες, που συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια εθελοντές, σχετικά με δεδομένα για τη μοναξιά και  την κοινωνική απομόνωση. Στην συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες μεταβλητές όπως τη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την ηλικία, το φύλο, και τις προ-υπάρχουσες συνθήκες υγιεινής. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι η έλλειψη κοινωνικών συνδέσεων παρουσίαζε ένα πρόσθετο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ η ύπαρξη κοινωνικών σχέσεων είχε μια θετική επίδραση στην υγεία. Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από τη μοναξιά είναι ίδιος με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα και με την υπερκατανάλωση αλκοόλ.