Εάν ασχολείστε συνέχεια με το κινητό σας, μπορεί απλά να προσπαθείτε να αλλάξετε τη διάθεσή σας, αναφέρει μια νέα μελέτη.
Οι άνθρωποι που δεν αφήνουν το κινητό τους τηλέφωνο από το χέρι τους είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και τις διαταραχές συμπεριφοράς.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Baylor στο Γουάκο του Τέξας, βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του τηλέφωνου και της συναισθηματικής αστάθειας. Εξήγησαν ότι τα άτομα που ελέγχουν συνέχεια το τηλέφωνό τους μπορεί να προσπαθούν να βελτιώσουν το πώς αισθάνονται.
«Ένα πρόσωπο που είναι ευμετάβλητο συναισθηματικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να εθιστεί στο κινητό του από ό, τι πιο σταθερό άτομα», ανέφεραν οι ειδικοί.
«Ο αδιάκοπος έλεγχος των e-mail, η αποστολή μηνυμάτων, το tweeting, και η πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να ενεργούν ως πιπίλα για την ασταθή συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή του από τις έγνοιες της ημέρας και να παρέχει παρηγοριά, έστω και προσωρινά, στις όποιες ανησυχίες έχει», τόνισαν οι επικεφαλής της μελέτης.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 346 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 19 έως 24 ετών. Στην συνέχεια αξιολόγησαν την προσωπικότητα των εθελοντών και το επίπεδο του εθισμού του κινητού τηλεφώνου, αναλύοντας τις απαντήσεις τους σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «η παρορμητική προσοχή» - που ορίζεται ως αδυναμία ενός ατόμου να συγκεντρωθεί σχετικά με το θέμα - είχε μια σημαντική σύνδεση με τον εθισμό του κινητού τηλεφώνου. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι πιο ήσυχοι και πιο εσωστρεφείς άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να εθιστούν στην τεχνολογία συγκριτικά με τους πιο εξωστρεφείς.
«Εκείνοι που εκφράζουν τα συναισθήματά της ντροπής και της συστολής, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εξαρτηθούν από τα κινητά τους τηλέφωνα από ό, τι οι πιο εξωστρεφείς ομόλογοι τους», κατέληξαν οι ερευνητές.