Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μια πιο υγιή καρδιά, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Σε σύγκριση με τους πιο αρνητικούς ομολόγους τους, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν σημαντικά καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα, πιο υγιείς τιμές χοληστερόλης και ήταν πιο δραστήριοι. Ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν ένα υγιέστερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερο πιθανό να καπνίζουν.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, επεσήμαναν ότι η ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας θα μπορούσε να βοηθήσει την αντιμετώπιση της κακής υγείας. «Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μια υγιή καρδιαγγειακή υγεία σε σχέση με τους πιο απαισιόδοξους ομολόγους τους», ανέφερε η Ροσάλμπα Χερνάντες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Health Behavior and Policy» , ήταν η πρώτη που συσχέτισε την θετική στάση ζωής με την υγεία της καρδιάς σε περισσότερους από 5.000 ενήλικες στις ΗΠΑ.

Από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που ήταν οι πιο αισιόδοξοι ήταν 50 και 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν συνολική βαθμολογία υγείας σε ενδιάμεσο ή ιδανικό εύρος, αντίστοιχα.

«Στο επίπεδο του πληθυσμού, ακόμα και αυτή η μέτρια διαφορά στην καρδιαγγειακή υγεία μεταφράζεται σε σημαντική μείωση των ποσοστών θανάτου», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Ροσάλμπα Χερνάντες.

Η μελέτη αυτή ενισχύει προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η αισιοδοξία.