Είναι ένας πολύ κοινός καυγάς ανάμεσα στα ζευγάρια.
Ποιος από τους δύο μπορεί να προσανατολιστεί καλύτερα και να "διαβάσει" σωστά ένα χάρτη.
Σύμφωνα με μια ομάδα Aμερικανών ερευνητών, ένα από τα δύο φύλα τα καταφέρνει καλύτερα… και αυτό είναι… οι άντρες!
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Γιούτα μελέτησε τα μέλη αφρικανικών φυλών και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άντρες εξέλιξαν καλύτερα τις χωρικές ικανότητές τους για να μπορούν να περιφέρονται καλύτερα στο πλαίσιο της αναζήτησης πιθανών συντρόφων.
Οι ερευνητές εξέτασαν και πήραν συνεντεύξεις από πολλά μέλη των φυλών Twe και Tjimba στη βορειοδυτική Ναμίμπια.
Βρήκαν ότι οι άντρες που τα πήγαιναν καλύτερα στις χωρικές δοκιμασίες, όχι μόνο ταξίδευαν πιο μακριά από άλλους άντρες, αλλά είχαν και περισσότερα παιδιά με περισσότερες γυναίκες.
Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Evolution and Human Behavior.
"Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπάθησε να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρικών ικανοτήτων, της πλοήγησης, του εύρους και της αναπαραγωγικής επιτυχίας" ανέφερε ο ερευνητής Layne Vashro, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
"Η ικανότητα πλοήγησης διευκολύνει τις μετακινήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις και την εξερεύνηση σε νέα περιβάλλοντα. Όσο πιο μακριά ταξιδεύει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να συναντήσει ‘νέους δυνητικούς συντρόφους’" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Elizabeth Cashdan "η μελέτη αυτή κοιτάζει ολόκληρη την αλυσίδα και αυτό είναι το καινούριο που φέρνει". Η ίδια αναφέρει ακόμη ότι οι χωρικές δεξιότητες συμπεριλαμβάνουν την ικανότητα "απεικόνισης των χωρικών σχέσεων και την επεξεργασία αυτών των εικόνων από τον εγκέφαλο". Η Cashdan πιστεύει ότι όπως συμβαίνει με άλλες γνωστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, η διαφορά που έχουν στις χωρικές ικανότητες είναι μεγάλες και απαντώνται σε όλους τους πολιτισμούς και σε ορισμένα άλλα είδη. "Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει εξελικτικές ρίζες" πρόσθεσε.