Όταν τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία

Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία.

«Αυτό το συναίσθημα είναι υπέροχο, πολύ δημοφιλές, αλλά καθόλα… λάθος» υποστηρίζει ο ψυχολόγος του Χάρβαρντ, DanielGilbert, σε μια μελέτη που συνυπογράφει με τους E. Dunn και T. Wilson.

Τα χρήματα παρέχουν μια «ευκαιρία για ευτυχία» υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, καθώς οι άνθρωποι με χρήματα μπορούν να ζήσουν περισσότερο και να είναι πιο υγιείς, απολαμβάνουν οικονομική ασφάλεια, έχουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους και έλεγχο του τι μπορούν να κάνουν κάθε μέρα.

Αυτό που προβληματίζει -σύμφωνα με τον Gilbert, την Elizabeth Dunn από το πανεπιστήμιο British Columbia και τον Timothy Wilson από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια- είναι ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν «πιο πολλή ευτυχία».

Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει, ότι μετά από ένα συγκεκριμένο όριο –κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι 50.000 δολάρια το χρόνο, άλλοι το προσδιορίζουν στα 75.000 δολάρια περίπου- η συσχέτιση μεταξύ εισοδήματος και ευημερίας παύει να ισχύει.

«Τα χρήματα είναι μια ευκαιρία, που οι άνθρωποι συνήθως σπαταλούν επειδή τα πράγματα που νομίζουν ότι θα τους κάνουν ευτυχισμένους, συνήθως δεν το κάνουν» λένε ακόμη οι συγγραφείς.

Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν, κατέληξαν στο συγκεκριμένο τίτλο για το άρθρο τους: «Αν τα χρήματα δεν σας κάνουν ευτυχισμένους, τότε μάλλον δεν τα ξοδεύετε σωστά».

Έχοντας αυτό υπόψη, ο Gilbert και οι συνεργάτες του, αναφέρουν τις παρακάτω αρχές για να… «ξοδεύει κανείς σωστά», σημειώνει δημοσίευμα του BusinessInsider.

1. Να αγοράζετε εμπειρίες αντί για πράγματα

Σε μια έρευνα που έγινε σε πάνω από 1.000 Αμερικανούς, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι απολάμβανε μεγαλύτερο βαθμό ευτυχίας από μια «βιωματική αγορά» -όπως ένα ταξίδι, μια συναυλία ή κάποιο άλλο παρόμοιο γεγονός- σε σχέση με μια «υλική αγορά», όπως ένα αυτοκίνητο, μια συσκευή ή κάποιο άλλο αντικείμενο.

Οι εμπειρίες μάς αρέσουν περισσότερο, επειδή μπορούμε να τις προβλέψουμε και να τις θυμόμαστε και με αυτόν τον τρόπο τις εκτιμούμε περισσότερο.

2. Να δίνετε χρήματα για να βοηθήσετε άλλους, αντί για τον εαυτό σας

Οι άνθρωποι είναι τα πιο κοινωνικά όντα στη Γη, που σημαίνει ότι η ευτυχία που βιώνουν εξαρτάται και εμπλουτίζεται από τις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Μαγνητικές τομογραφίες έχουν «αποκαλύψει», ότι όταν κανείς ξοδεύει χρήματα για άλλους ανθρώπους ενεργοποιούνται τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. «Οι κοινωνικές δαπάνες έχουν ένα εντυπωσιακά ισχυρό αντίκτυπο στις κοινωνικές σχέσεις» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

3. Να αγοράζετε πολλές μικρές απολαύσεις, αντί για ελάχιστες μεγάλες

Ένα από τα στοιχεία «κλειδιά» στην αναζήτηση της ευτυχίας είναι η δύναμη της «προσαρμογής». Ο άνθρωπος συνηθίζει τα πράγματα που έχει γύρω του. Συνηθίζουμε τους φίλους μας, τους συντρόφους μας και τα τραγούδια που ακούν τα αυτιά μας.

Μετά από λίγο καιρό, οι μεγάλες αγορές γίνονται συνήθεια. Για το λόγο αυτό, πρέπει κανείς να παρέχει στον εαυτό του την απόλαυση των μικρών αγορών, καθώς αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να «συγκεντρώνει ποσότητες ευτυχίας».

4. Σταματήστε τις συγκρίσεις

Ο άνθρωπος διακατέχεται από ένα περίεργο τρόπο σκέψης και ξεγελά τον εαυτό του με τις συγκρίσεις.

«Αλλάζοντας το ψυχολογικό υπόβαθρο με το οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι αγορές της σύγκρισης μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή των καταναλωτών από τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος που θα ήταν σημαντικό για την ευτυχία τους, κάνοντας τους να εστιάσουν περισσότερο σε αυτά που διακρίνουν τις βιώσιμες επιλογές» αναφέρουν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, κάποιος που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα σπίτι, αφού δει αρκετές από τις προσφερόμενες επιλογές, μπορεί να καταλήξει να πάρει το πιο ευρύχωρο και άνετο σπίτι, που έμοιαζε πιο ωραίο από τα υπόλοιπα… και να φορτωθεί με ένα μεγαλύτερο δάνειο, ενώ θα μπορούσε να πάρει ένα πιο «ταπεινό» σπίτι και να ξοδέψει λιγότερα.

5.Ρωτήστε τους άλλους

«Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψει κανείς πόσο πολύ μπορεί να απολαύσει μια εμπειρία, είναι να πάρει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί από άλλους» σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει: «Οι άλλοι –π.χ. οι φίλοι μας- μπορούν να αποδειχθούν μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών, όχι μόνο γι’ αυτό που έκανε τους ίδιους ευτυχισμένους, αλλά και για το τι μπορεί να μας κάνει εμάς ευτυχείς».