Η βία δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο, ηλικία και κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν μόνο κακοποιημένες γυναίκες και κακοποιημένα παιδιά αλλά και κακοποιημένοι άντρες. Η διαφορά είναι ότι οι γυναίκες υφίστανται κυρίως σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, οι άντρες συναισθηματική και ψυχολογική ενώ στα παιδιά η κακοποίηση είναι κάθε μορφής.
Όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας, οι νεαροί άνδρες διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ψυχολογική κακοποίηση σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και κρίσιμες φάσεις της ζωής του ζευγαριού (πχ συνταξιοδότηση, αλλαγή επαγγέλματος, απώλεια δουλειάς, χαμηλό εισόδημα, υπερωρίες, γέννηση παιδιών) θα επιτείνουν το φαινόμενο.
“Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι οι άντρες σύζυγοι έπεφταν θύματα βίας σχεδόν με την ίδια συχνότητα όσο και οι γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών θα βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής του συναισθηματική βία από τη σύντροφό του, αλλά σπάνια ή ποτέ δεν θα το αναφέρει στους φίλους και πολύ περισσότερο στις αρχές. Οι συνέπειές της θα είναι καθοριστικές, δεδομένου ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η αυτοεκτίμησή του, η εργασιακή του απόδοση, η κοινωνική του ζωή και η προσωπική και πνευματική του εξέλιξη” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος Γλυκερία Κουκουλιάτα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πριν μερικούς μήνες στο νομό Πιερίας ένας άντρας μέσης ηλικίας αυτοκτόνησε, γεγονός που αποδόθηκε σε πιθανή ψυχολογική και συναισθηματική βία που δεχόταν από τη γυναίκα του.
Όσον αφορα το προφίλ των γυναικών που κακοποιούν τους συντρόφους τους; Βιώνουν οι ίδιες έντονες κοινωνικές και διαπροσωπικές συγκρούσεις, διαθέτουν μεταιχμιακή προσωπικότητα, καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, πάσχουν από κατάθλιψη ή κυκλοθυμίες, συμπεριφορά που αντανακλά δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις, παιδικά τραύματα ή ανασφάλειες.
Η βία που υφίστανται οι άντρες αφορά συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό να τους ταπεινώσουν, να του εξευτελίσουν, να τους ντροπιάσουν, να τους κάνουν να νιώσουν ανίκανοι, άχρηστοι ή ένοχοι, και να μειώσουν το αυτό-συναίσθημα τους.
Τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των γυναικών είναι: οι φωνές, οι τσιρίδες, η διαρκής γκρίνια, οι προσβολές, οι ειρωνείες και ο σαρκασμός, η γελοιοποίηση μπροστά σε άλλους, ο οικονομικός έλεγχος, η αποκοπή του άνδρα από συγγενείς και φίλους, η άσκηση ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής του άνδρα και η διαρκής αρνητική κριτική.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος που έπεσε θύμα βίας
Κάποιος που έχει πέσει θύμα βίας μπορεί να καλέσει το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή να επικοινωνήσει με το τοπικό αστυνομικό τμήμα και έχει το δικαίωμα να υποβάλει μήνυση. “Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας” τόνισε η κ Κουκουλιάτα.
Επίσης το θύμα βίας που θα πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις, δεν πρέπει να διστάζει να πει την αλήθεια για το τι συνέβη. Μπορεί ακόμη να απευθυνθεί στις εξειδικευμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες όπως είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900E-mail: [email protected] και το Συμβουλευτικό Κέντρο για τη βία Κατά των Γυναικών Νίκης 11, Αθήνα, Σύνταγμα Τηλ. 210 3317305-6Fax: 210 315787E-mail: [email protected], [email protected]