Από τη δεκαετία του '80 φάνηκε σε μελέτες ότι όσοι ανήκουν στον τύπο προσωπικότητας Α, δηλαδή τα άτομα που εκδηλώνουν θυμό, ένταση, στρες και συναισθηματική μεταβλητότητα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και στεφανιαίας νόσου.
Η λίστα των ψυχολογικών χαρακτηριστικών, που επιδρούν δυσμενώς στην καρδιαγγειακή λειτουργία, συμπεριλαμβάνει το stress στον εργασιακό χώρο, τη χαμηλή κοινωνική/οικονομική κατάσταση, τη χρόνια ψυχολογική φόρτιση και το αίσθημα απόγνωσης.
Χαρακτηριστικά, το 30% του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αποδοθεί στο ψυχολογικό και κοινωνικό στρες.
Η ψυχική μας κατάσταση επιδρά άμεσα στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, διαταράσσει την ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του επιπέδου των ορμονών (αδρεναλίνη, κορτιζόλη, αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη). Επιπλέον, το στρες κάνει τα αγγεία μας πιο δύσκαμπτα, μειώνοντας την ικανότητά τους να διαστέλλονται. Το στρες επιδρά στα αγγεία σχεδόν όπως μία φλεγμονή, καθώς έχει φανεί ότι υπερπαράγονται
συγκεκριμένες βιοχημικές ουσίες. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και προάγεται η δημιουργία αρρυθμιών.
Για παράδειγμα, αν ζητήσουμε από έναν άνθρωπο να κάνει αριθμητικές πράξεις επί 3 λεπτά, το βραχύ στρες που θα δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε σκλήρυνση των μεγάλων αρτηριών για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αντίδοτο το γέλιο
Παλιότερη έρευνα της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών ανέδειξε τη σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της αορτής, καθώς και των περιφερικών αρτηριών, μετά από την παρακολούθηση σύντομου αποσπάσματος κωμικής ταινίας, που προκάλεσε το γέλιο. Γι’ αυτό και κάθε φορά, που
καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, ίσως - αντί να σφίγγουμε τα δόντια - να ρίχνουμε ένα χαμόγελο.
Κι όλα θα πάνε καλά.