Εάν είστε από αυτούς που χρησιμοποιούν τον φορητό υπολογιστή ή την ταμπλέτα το βράδυ, με σβηστά φώτα στο δωμάτιο ενδεχομένως να εμφανίζετε συμπτώματα μελαγχολίας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του έγκριτου πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά από πειράματα σε ποντίκια, τα οποία άφηναν εκτεθειμένα σε φως σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να επικρατεί σκοτάδι. Οι επιστήμονες με το πείραμα αυτό ήθελαν να δουν πως αντιδρά ο εγκέφαλος στην έκθεση σε φωτεινές πηγές το βράδυ, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να κοιμόμαστε και όχι να δουλεύουμε στον υπολογιστή. Τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν τους ίδιους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που αντιδρούν στην έκθεση στο φως, γι’ αυτό και επελέγησαν από τους ειδικούς.
Το πείραμα πέτυχε να αποδείξει τις ενδείξεις των επιστημόνων. Ανέδειξε όμως τη δική μας σύγχρονη αποτυχία να προστατευθούμε από τη χρήση της τεχνολογίας. Πράγματι, κάποια εξειδικευμένα κύτταρα στο μάτι ενεργοποιούνται με την έκθεση στο έντονο φως, για παράδειγμα της οθόνης του Η/Υ ή της ταμπλέτας, και επηρεάζουν το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη διάθεση, τη μνήμη και τη μάθηση.
Στα ποντίκια, η αλλαγή της διάθεσής τους μεταφράζεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος για την κατανάλωση ζάχαρης ή την αδιάφορη στάση απέναντι σε νέα αντικείμενα που τοποθετούνταν στο κλουβί τους.
Για εμάς τους ανθρώπους, η αλλαγή της διάθεσης συνεπάγεται προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, δυσθυμία, αίσθημα απογοήτευσης.