Ένα "διακόπτη", έναν νευροχημικό μηχανισμό που ελέγχει το αίσθημα της απογοήτευσης ανακάλυψαν Αμερικανοί νευροεπιστήμονες. Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική καθώς ανοίγει το δρόμο για να βρεθεί ένα νευροχημικό αντίδοτο στην απογοήτευση και τη δημιουργία καλύτερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να βρουν "μια διαδικασία που αμβλύνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στα αρνητικά συμβάντα της ζωής".
Οι επιστήμονες παρομοίασαν το μηχανισμό αυτόν με έναν "ροοστατικό διακόπτη", όπως αυτοί που ρυθμίζουν την ένταση του φωτός σε μια λάμπα.
"Το ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν μόνιμα τον κόσμο σαν ένα μισοάδειο ποτήρι, έχει μια χημική βάση στον εγκέφαλο, την οποία ανακαλύψαμε" αναφέρει ο Ρομπέρτο Μαλίνοφ, επικεφαλής της μελέτης.
Επειδή οι άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν πιο έντονες αρνητικές εμπειρίες από τους υπόλοιπους, τα ευρήματα της νέας μελέτης βοηθάνε στην κατανόηση του γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια προδιάθεση στην κατάθλιψη (λόγω της ανάλογης εγκεφαλικής νευροχημείας), ενώ θα βοηθήσουν πιθανώς μελλοντικά και στην καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής.