Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 83 προηγουμένως άγνωστα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Η ερευνητική ομάδα λέει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη του κόσμου σχετικά με την ψυχιατρική νόσο που δείχνει ότι μπορεί να προκαλείται από βιολογικές αιτίες - βάζοντας την στο ίδιο επίπεδο με άλλες ιατρικές παθήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες θεραπείες.
Η μελέτη έγινε από επιστήμονες από 35 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν το γενετικό υλικό περισσότερων από 37.000 πασχόντων από σχιζοφρένεια και το συνέκριναν με εκείνο σχεδόν 110.000 υγιών συνομηλίκων τους. Από τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν 83 νέα γονίδια που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια, αυξάνοντας στο 100 τον συνολικό αριθμό των γονιδίων που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Πολλά από αυτά τα γονίδια συμμετέχουν στην μετάδοση χημικών μηνυμάτων μέσα στον εγκέφαλο, ενώ άλλα είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Για πολλά χρόνια ήταν δύσκολο να αναπτύξουν με νέες σειρές θεραπείας κατά της σχιζοφρένειας, καθώς υπήρχε μια φτωχή κατανόηση της βιολογίας της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Ο’ Ντόνοβαν, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα Ψυχολογικής Ιατρικής & Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία
«Η εξεύρεση τόσο πολλών, νέων γενετικών συσχετίσεων ανοίγει το δρόμο για πειράματα που θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της σχιζοφρένειας και τελικά θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Κέρτις, ομότιμος καθηγητής στον Τομέα Ψυχιατρικής του University Collegeτου Λονδίνου (UCL) επισήμανε ότι "η νέα μελέτη θέτει την ψυχιατρική στην ίδια κατηγορία με άλλους κλάδους της Ιατρικής".