Η μουσική ομορφαίνει τη ζωή μας. Μας ανεβάζει τη διάθεση, όταν δεν είμαστε στα καλύτερά μας, μας ξυπνά την όρεξη για χορό και συνοδεύει μελωδικά τις στεναχώριες μας.
Πέρα όμως από αυτά, η μουσική φαίνεται ότι χρησιμεύει και για επιστημονικούς-ιατρικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ AliveInside, φαίνεται ότι οι ασθενείς με άνοια αντιδρούν θετικά στη μουσική, η οποία «τους ξυπνά και πάλι, μέσα από τα αγαπημένα τους τραγούδια του παρελθόντος».
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν σε θέση να τραγουδούν, να συζητούν και να απαντούν σε ερωτήσεις για το παρελθόν τους, όταν στο βάθος ακουγόταν κάποιο οικείο τους τραγούδι.
«Η μουσική εντυπώνεται στον εγκέφαλο βαθύτερα από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη εμπειρία» ανέφερε ο νευρολόγος Oliver Sacks. «Η μουσική ξυπνά τα συναισθήματα, και αυτά μπορούν να επαναφέρουν κομμάτια της μνήμης».
Δείτε παρακάτω μερικές ακόμη «θεραπευτικές» πλευρές της μουσικής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του MentalFloss:
1. Λιποβαρή νεογέννητα
Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα συχνά χρειάζεται να μείνουν για κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο, μέχρι να πάρουν βάρος και να αποκτήσουν δύναμη. Προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή, πολλά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τη… μουσική.
Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά, βρήκε ότι η μουσική μείωνε τα επίπεδα του πόνου στα πρόωρα μωράκια και βελτίωνε τις διατροφικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους.
Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν μουσικά όργανα, που μιμούνται τους ήχους της καρδιάς μιας μητέρας, όπως ακούγεται μέσα στη μήτρα, για να νανουρίσουν τα μωρά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη, ότι η μουσική του Μότσαρτ βοηθά τα πρόωρα μωρά να μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας που ξοδεύουν, κάτι που τα οδηγεί επίσης στην πρόσληψη βάρους.
2. Ανεβάζει τη «διάθεση» των φυτών
Η συγγραφέας του βιβλίου «TheSoundofMusicandPlants» Dorothy Retallack υποστηρίζει ότι η μουσική μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.
Το 1973 η ίδια είχε διεξάγει ένα πείραμα, κατά το οποίο έπαιζε δύο διαφορετικά είδη μουσικής (ροκ και χαλαρή μουσική) σε δύο πανομοιότυπες ομάδες φυτών. Στο τέλος του πειράματος τα φυτά που άκουγαν τη «χαλαρή μουσική» παρουσίαζαν ομοιομορφία στο μέγεθος, ήταν γεμάτα και καταπράσινα και μάλιστα έτειναν προς το μέρος απ’ όπου προερχόταν η μουσική.
Εκείνα που άκουγαν ροκ, παρότι ψήλωσαν αρκετά δεν ήταν ιδιαίτερα «ζωντανά», τα φύλλα τους ήταν πεσμένα και είχαν κλίση προς την αντίθετη πλευρά από εκεί που ήταν τοποθετημένο το ραδιόφωνο.
3. Εγκεφαλικές βλάβες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς που υποφέρουν από εγκεφαλικές βλάβες κάθε χρόνο, οι 90.000 περίπου εμφανίζουν μακροχρόνιες δυσκολίες στην ομιλία και την κίνηση.
Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τη μουσική για να τους βοηθήσουν να ενεργοποιήσουν τα τμήματα του εγκεφάλου τους, που ελέγχουν αυτές τις δύο λειτουργίες.
4. Ντοπαμίνη
Σύμφωνα με μια θεωρία, όταν ο εγκέφαλος ακούει κάτι που δεν του αρέσει, καταστέλλει την παραγωγή ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας της «ευχαρίστησης».
5. «Πληγωμένες» καρδιές
Δεν αναφερόμαστε στις πληγωμένες από ερωτική απογοήτευση καρδιές, αλλά σε αυτές που έχουν υποφέρει από καρδιακή προσβολή. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αναρρώνουν μετά από κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή επέμβαση στην καρδιά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνοντας τους καρδιακούς παλμούς και μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.
6. Ενισχύει την απόδοση των αθλητών
Μια έρευνα που είχε γίνει το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών μέχρι και κατά 20%.
7. Αναλφαβητισμός
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009, η μουσική μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες ανάγνωσης. Μετά από ένα πείραμα που έγινε σε παιδιά σχολικής ηλικίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα που είχαν «μουσική εκπαίδευση» τα πήγαιναν καλύτερα στο σχολείο, και ιδιαίτερα στα τεστ λεξιλογίου.