Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα γίνονται πιο αυταρχικοί, ενώ τα παιδιά βιώνουν μεγαλύτερο άγχος, εμφανίζουν κατάθλιψη και μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Στο δίλημμα των γονέων να μιλήσω ή όχι για τα οικονομικά προβλήματα στο παιδί μου, οι ειδικοί απαντούν ξεκάθαρα: Μόνη λύση είναι η ειλικρίνεια.
Τα παιδιά δεν έχουν αναπτυγμένο το κριτήριο ώστε να αντιληφθούν τι είναι ακριβώς η οικονομική κρίση. Το μόνο που αντιλαμβάνονται είναι οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους ή στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Όταν αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι τα παιδιά τείνουν να ενοχοποιήσουν τους εαυτούς τους. Βιώνουν τεράστιο άγχος, αισθάνονται ενοχές και φορτώνουν στην πλάτη τους το πρόβλημα.
Τι να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς πρέπει να απαντούν με ειλικρίνεια στα ερωτήματα των παιδιών. Μπορούν να τους εξηγήσουν τη νέα οικονομική τους κατάσταση με διάθεση θετική. Μέλημά τους θα πρέπει να είναι να κατευναστούν οι φόβοι τους και όχι να τρομάξουν, διότι τα παιδιά έχουν την τάση να φαντασιώνονται το χειρότερο σενάριο.
Μια ψύχραιμη συζήτηση με τα παιδιά μας για την οικονομική κρίση, όχι μόνο θα ενισχύσει τους δεσμούς της οικογένειας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία να τα εκπαιδεύσουμε και να τα προετοιμάσουμε για τον κόσμο εκτός της οικογένειας.