Η κοινωνικοοικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας, βλάπτει σοβαρά την υγεία, επισημαίνει ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, με αφορμή ομιλία του στην αποψινή ημερίδα με θέμα “Υγεία: Αναφαίρετο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο αγαθό;”. Από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας, τόνισε ο κ. Μπένος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
“Η υγεία καθορίζεται από τον τρόπο ζωής, εργασίας, διατροφής δηλαδή από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην οποία ζει ο πληθυσμός” είπε προσθέτοντας ότι οι διεθνείς εμπειρίες έδειξαν πως η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας παράγει νόσο και οδηγεί σε μια εκτίναξη των αναγκών για φροντίδα υγείας του πληθυσμού.
“Πλειάδα εμπειρικών δεδομένων της τελευταίας τετραετίας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, των ευρωπαϊκών πληθυσμών καθώς τη στιγμή της μέγιστης ανάγκης, δηλαδή σε συνθήκες κρίσης, ραγδαίας φτωχοποίησης και αυξημένης νοσηρότητας, το κράτος απαντά με την απόσυρση από την υποχρέωσή του για επαρκή χρηματοδότηση και παροχή φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού” επισημαίνει , σε ομιλία του στην ίδια ημερίδα, ο λέκτορας στο London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary, Ηλίας Κονδύλης.
Αναφερόμενος στην κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα ο διευθυντής ΕΣΥ, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης, τονίζει ότι με τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που φτάνουν το 60% υπάρχουν πλέον ελλείψεις όχι μόνο σε φάρμακα αλλά και σε είδη διατροφής που προορίζονται για τους ασθενείς. ”Λόγω των ελλείψεων το περασμένο φθινόπωρο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να δώσει γάλα στους ασθενείς επειδή χρωστούσε στον προμηθευτή. Άλλο νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσε να προμηθευτεί κρέας ενώ νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν είχε χρήματα για βενζίνη προκειμένου να κινηθούν τα ασθενοφόρα και τελικά αγοράστηκε βενζίνη με χρήματα του σωματείου” πρόσθεσε ο κ Πλωμαρίτης.
Ο κ Πλωμαρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο διάλυσης του ΕΣΥ καθώς κλείνουν νοσοκομεία και μπαίνουν σε διαθεσιμότητα γιατροί και εργαζόμενοι και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία ζουν σε συνθήκες 'οικοδόμησης' ιατρικού λάθους, που σημαίνει ότι μπορούν να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Το προσωπικό δεν επαρκεί, οι εργαζόμενοι είναι κουρασμένοι γιατί δουλεύουν χωρίς ρεπό, η προσέλευση ασθενών είναι μεγάλη και οι ελλείψεις πολλές. Για όλα αυτά έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες ΥΠΕ αλλά κανείς δεν συγκινείται γιατί εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να τηρούν αυτά που επιβάλουν οι δανειστές”.