Δείκτες υγείας…οι συχνοί εφιάλτες

Οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες παρέχουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την υγεία, ακόμη και προειδοποιητικά σημάδια για την επικείμενη ασθένεια - μερικές φορές χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τον περασμένο μήνα, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συχνοί εφιάλτες κατά την παιδική ηλικία, ενδέχεται να αποτελούν προειδοποιητική ένδειξη ψυχικής διαταραχής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ παρακολούθησαν σχεδόν 6.800 παιδιά από τη νηπιακή ηλικία έως και τα 12 τους χρόνια. Στο τέλος της μελέτης, φάνηκε ότι τα παιδιά που έβλεπαν εφιάλτες διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ψυχωτικά βιώματα, όπως παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις. 

Οι συχνοί εφιάλτες θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα σημάδι της υπνικής άπνοιας – μιας κατάστασης κατά την διάρκεια του ύπνου, όπου φράζουν οι αεραγωγοί και σταματάει η αναπνοή. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Swansea, αξιολόγησε το περιεχόμενο των ονείρων 47 ανδρών με άπνοια ύπνου, από όπου διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με τα πιο σοβαρά συμπτώματα είχαν εφιάλτες.

Μία άλλη ολλανδική μελέτη, έδειξε ότι άνθρωποι που έβλεπαν συχνά εφιάλτες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή αρρυθμία, ενώ η στηθάγχη ήταν επτά φορές πιο πιθανή.

Επίσης οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον , ακόμα και μια δεκαετία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Βρένερ, νευρολόγο στο νοσοκομείο Spire Bushey στο Watford.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν πιο περίεργα και βίαια όνειρα στην εμμηνόπαυση , προσθέτει ο Δρ Τόνυ Μπόρετ, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Spire Bushey. Μέχρι και δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους εφιάλτες.