Δεκαπέντε πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους

Η έννοια της ευτυχίας είναι διαφορετική για τον καθένα. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες προσδοκίες, δεν κάνουν όλοι τα ίδια όνειρα και δεν επιθυμούν όλοι τα ίδια πράγματα.

Κάποιοι αποζητούν τη συντροφικότητα, άλλοι ακολουθούν τα πάθη τους ενώ κάποιοι άλλοι είναι ευτυχισμένοι μέσα στη μοναξιά τους.

Τιμώντας λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Χαράς (20 Μαρτίου), ας μάθουμε μερικά επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από την ευτυχία και ίσως καταφέρουμε όλοι μας να φτάσουμε λίγο πιο κοντά σε αυτήν…

  1. Είναι επιλογή.

Περίπου το 40% του επιπέδου ευτυχίας που βιώνουμε, εξαρτάται απόλυτα από εμάς τους ίδιους, υποστηρίζουν ερευνητές. Προκειμένου να καταφέρει κανείς να νιώσει ευτυχισμένος, αρκεί να κάνει την αρχή υιοθετώντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα να σκέφτεται θετικά, ή να χαμογελά συχνά.

 

  1. Ο καιρός επηρεάζει το αίσθημα χαράς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα ήπια καλοκαίρια και χειμώνες, και την ευτυχία. Το αντίστροφο συμβαίνει όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άγριες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί υποφέρουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία οφείλεται στην έλλειψη φωτός.

 

  1. Η χαρά έχει μυρωδιά.

Αν θέλετε να νιώσετε πιο ευτυχείς, μυρίστε λουλούδια. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα βρήκαν ότι η μυρωδιά των λουλουδιών έχει θετική επίδραση στα συναισθήματα.

 

  1. Η μουσική μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JournalofPositivePsychology, όσοι ακούν μουσική έχουν καλύτερη διάθεση.

 

  1. Η ευτυχία μεγαλώνει, όσο μεγαλώνετε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας 2013 Harris Poll αποκαλύπτουν ότι η ικανοποίηση που νιώθει κανείς από τη ζωή του είναι μεγαλύτερη στους… μεγαλύτερους, απ’ ό,τι στους νέους.

 

  1. Η προσφορά στους άλλους ενισχύει το αίσθημα της χαράς.

Ο αλτρουισμός, ακόμη και μέσα από μικρές πράξεις προσφοράς, μας κάνει να νιώθουμε καλά. Μια έρευνα έχει δείξει, ακόμη, ότι ο εθελοντισμός αυξάνει το προσδόκιμο όρο ζωής.

 

  1. Η χαρά είναι μεταδοτική.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, όταν κανείς συνδέεται με χαρούμενους ανθρώπους, γίνεται και ο ίδιος πιο χαρούμενος.

 

  1. Η ικανοποίηση από το επάγγελμα που ασκεί κάποιος επιδρά στα επίπεδα ευτυχίας που νιώθει.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JournalofOccupationalandOrganizationalPsychology συνέδεσε την ευτυχία με το επάγγελμα του καθενός και την ικανοποίηση που νιώθει από την εργασία του.

 

  1. Υπάρχουν περίπου 18 διαφορετικοί τύποι χαμόγελου.

Ερευνητές έχουν κατατάξει τις εκφράσεις χαράς του προσώπου σε 18 διαφορετικά χαμόγελα: από ένα χαμόγελο χαράς, μέχρι ένα χαμόγελο ντροπής.

 

  1. Υπάρχουν φαγητά που μας κάνουν πιο χαρούμενους.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη χαρά. Οι ξηροί καρποί, το κοτόπουλο και το γάλα περιέχουν υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης, που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που συνδέεται με το αίσθημα ηρεμίας και χαράς.

 

  1. Η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρώπη.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα πρωτεία της χαράς πηγαίνουν στη Δανία, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (World Happiness Report).

 

  1. Τα κατοικίδια μας κάνουν πιο χαρούμενους.

Όταν ασχολείται κανείς με το κατοικίδιό του, εκκρίνεται οξυτοκίνη (η ορμόνη των χαδιών και της αγκαλιάς), με αποτέλεσμα να νιώθουμε άμεσα πιο ευτυχισμένοι. Η χημική αυτή ουσία βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες και της αρτηριακής πίεσης.

 

  1. Οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι το πρωί.

Όταν ανατέλλει ο ήλιος, ανατέλλει και η διάθεσή μας.

 

  1. Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε πιο… πληθωρικοί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, ενισχύουν τη διάθεση, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής εκκρίνονται χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

 

  1. Οι εμπειρίες αξίζουν περισσότερο από τα υλικά αγαθά.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο έδειξε ότι παρότι οι άνθρωποι δε μετανιώνουν για τις αγορές που έχουν κάνει, όταν εστιάζουν περισσότερο στην απόκτηση εμπειριών απολαμβάνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση, ακόμη και αρκετό καιρό μετά.