Το έντονο στρες αυξάνει τη διάρκεια του πονοκεφάλου

Το έντονο στρες μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια του πονοκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Έσεν, στη Γερμανία. 

Στην μελέτη συμμετείχαν 5.159 άτομα ηλικίας 21 έως 71 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα του άγχους τους το είδος του πονοκεφάλου που εκδήλωναν. Επιπλέον, βαθμολογούσαν την ένταση του στρες που ένιωθαν σε μία κλίμακα από 0 έως 100.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι συνολικά το 31 % των συμμετεχόντων είχαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως , 14% είχαν ημικρανίες , 11% είχαν ημικρανίες σε συνδυασμό με κεφαλαλγία τύπου τάσεως και 17 % είχαν κεφαλαλγία που δεν κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία. 

Για κάθε τύπο της κεφαλαλγίας, η αύξηση του άγχους συσχετίστηκε με την αύξηση του αριθμού των πονοκεφάλων ανά μήνα. Για το 10,6% των εθελοντών που εκδήλωναν και ημικρανίες και κεφαλαλγίες τύπου τάσεως, η αύξηση κατά 10 βαθμούς στην κλίμακα του στρες αύξανε τη διάρκεια του πόνου κατά 4%. Έτσι, ενώ η μέση διάρκεια των μικτών πονοκεφάλων ήταν 3,6 ημέρες το μήνα, με το έντονο στρες αυξανόταν κατά 3,5 ώρες τον μήνα. 

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτές τις συσχετίσεις, αφού συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια των πονοκεφάλων όπως υο αλκοόλ, το κάπνισμα και η συχνή χρήση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Σάρα Σραμ ανέφερε ότι ήταν ένας φαύλος κύκλος για πολλούς πάσχοντες , δηλαδή το στρες προκαλούσε πονοκέφαλο και ο πονοκέφαλος έκανε πιο έντονο το άγχος.