Αντικαταθλιπτικό φάρμακο περιορίζει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντι -καταθλιπτικό βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων των πασχόντων από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Η σιταλοπράμη, που κυρίως χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην μείωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ, όπως μείωση της συναισθηματικής έντασης, της υπερβολικής κίνητικότητας , της επιθετικότητας και της ευερεθιστότητας. Το φάρμακο βρέθηκε επίσης ότι είναι ασφαλέστερο από τα αντιψυχωτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της κατάστασης - με χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Οι ερευνητές από επτά αμερικανικά και καναδικά κέντρα, με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Λυκέτσο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, δοκίμασαν την σιταλοπράμη σε 186 ασθενείς με Αλτσχάιμερ με ποικίλα συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η καθημερινή χορήγηση 30mg σιταλοπράμης επί εννέα εβδομάδες επέφερε αισθητή μείωση στο νευρικό ερεθισμό των ασθενών, ενώ το 40% εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκαν παρενέργειες, όπως μικρή επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών και καρδιακές αρρυθμίες (που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε χαμηλότερες δόσεις από αυτές της κλινικής δοκιμής, το φάρμακο θα είναι ασφαλέστερο σε σχέση με τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά, τα οποία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.

Ο Δρ. Λυκέτσος και οι συνεργάτες του ελπίζουν τώρα να πραγματοποιήσουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν μια χαμηλότερη δόση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, με λιγότερες παρενέργειες.