Νέο ακριβέστερο τεστ διάγνωσης της κατάθλιψης στους εφήβους

Ένα τεστ για την διάγνωση της κατάθλιψη σε εφήβους ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Το τεστ μετρά το επίπεδο της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στο σάλιο το πρωί, ενώ παράλληλα -μέσω ερωτηματολογίου- οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τυχόν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Cambridge θέλησαν να αναπτύξουν έναν τρόπο διάγνωσης για την κατάθλιψη παρόμοιο με τα καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο , η μέθοδός τους ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματική στα κορίτσια.

Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έγιναν δοκιμές σε 1.858 εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών. Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι με προ-κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης και ταυτόχρονα με αυξημένη κορτιζόλη είχαν έως 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν αργότερα με μείζονα (κλινική) κατάθλιψη, σε σχέση με όσους νέους δεν είχαν ούτε τέτοια συμπτώματα, ούτε υψηλή πρωινή κορτιζόλη. Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για τις έφηβες είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στα αγόρια (τέσσερις φορές), κάτι που, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εξέλιξης της κατάθλιψης ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η κατάθλιψη είναι μια φοβερή ασθένεια που επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στην Μ. Βρετανία.

"Η έρευνα αυτή μας έδωσε ένα σημαντικό εργαλείο για να αναγνωρίζουμε τα έφηβα αγόρια που έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό θα μας βοηθήσει να στοχεύσουμε στην καλύτερη πρόληψη και την άμεση παρέμβαση σε αυτά τα άτομα για να τα βοηθήσουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων κατάθλιψης , καθώς και τις συνέπειές της στην ενήλικη ζωή ", δήλωσε ο ερευνητής Ίαν Γκούντιερ.