Tο τακτικό ζωηρό περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει το μέγεθος των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον προγραμματισμό και τη μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ζήτησαν από 120 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 55 και 80 ετών, να πηγαίνουν για ένα γρήγορο περπάτημα για 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ζωηρός περίπατος αύξησε το μέγεθος του ιππόκαμπου κατά 2%, η οποία είναι μία από τις πρώτες περιοχές που καταστρέφεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η ήπια σωματική άσκηση, όπως π.χ. το γρήγορο περπάτημα, όταν γίνεται συστηματικά, ενισχύει το μέγεθος των εγκεφαλικών περιοχών οι οποίες συρρικνώνονται με τα χρόνια, λένε Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η εμφάνιση της άνοιας.
"Δεν χρειάζεται πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα για να δούμε αυτά τα αποτελέσματα .Το ποσοστό αυτό ίσως φαίνεται μικρό αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν να γυρίζουμε πίσω 1-2 χρόνια το ρολόι της γήρανσης", ανέφερε ο Κιρκ Ερικσον , νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Ο Δρ. Έρικσον εξήγησε ότι ενώ η άσκηση δεν είναι μια πανάκεια στην καταπολέμηση της άνοιας , ωστόσο φαίνεται ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρηθεί το μυαλό σε εγρήγορση.
"Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να κάνει μια πολύ καθιστική ζωή και είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να κινηθούν. Δεν θέλουμε οι ηλικιωμένοι να τρέχουν στους μαραθώνιους. Αλλά να σηκωθούν από τον καναπέ, να κάνουν μέτριου επιπέδου άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα και θα δουν τεράστια βελτίωση μετά από μερικούς μήνες", προσέθεσε.