Αλλάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιμετωπίζουν την σχιζοφρένεια μπορεί να φανεί εξίσου αποτελεσματική θεραπεία με τα φάρμακα, λένε οι ερευνητές .
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια επίσημα συνιστώμενη θεραπεία , αλλά είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από 10 % των ασθενών με σχιζοφρένεια στην Μ. Βρετανία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Lancet” έδειξε ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς που αρνούνται να λάβουν τα αντιψυχωσικά τους φάρμακα.
Περίπου τέσσερις στους 10 ασθενείς ωφελούνται από τη λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων , αλλά τα φάρμακα δεν λειτουργούν για την πλειονότητα των ασθενών και προκαλούν παρενέργειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 50% των ασθενών με σχιζοφρένεια να καταλήγουν να μην παίρνουν την φαρμακευτική τους αγωγή.
Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας σε 74 άτομα . Η θεραπεία λειτουργεί εντοπίζοντας το πρόβλημα ενός ασθενούς - όπως να ακούει φωνές , να κάνει παρανοϊκές σκέψεις ή να μην βγαίνει έξω από το σπίτι - και αναπτύσσοντας τεχνικές για την αντιμετώπισή του.
"Βρήκαμε ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία δεν μείωσε τα συμπτώματα αλλά βελτίωσε επίσης την προσωπική και κοινωνική λειτουργία του ασθενούς, γεγονός που απέδειξε ότι πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. Στο 46% των ασθενών, είχε παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα με τα αντιψυχωτικά φάρμακα”, δήλωσε ο Δρ. Τόνι Μόρισον, της μονάδας έρευνας για την ψυχική υγεία Greater Manchester West Foundation Trust.
"Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα μας ήταν ότι , όταν δόθηκε η δυνατότητα , οι περισσότεροι ασθενείς δέχτηκαν ευχαρίστως να δοκιμάσουν την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία", ανέφερε ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, Ντάγκλας Τέρκινγκτον.