Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους και τους νέους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.
Αμερικανοί ερευνητές από τον Πανεπιστήμιο Ιντιάνα, υπέβαλλαν μια ομάδα ασθενών ηλικίας 11-24 ετών, στην παραγωγή μουσικών βίντεο για ένα διάστημα τριών εβδομάδων. Για την παραγωγή των μουσικών βίντεο, οι νέοι ασθενείς κλήθηκαν να γράψουν στίχους τραγουδιών, να ηχογραφήσουν την μουσική καθώς και να συλλέξουν εικόνες για να δημιουργήσουν μια ιστορία στο βίντεο. Όλα αυτά γίνονταν υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού μουσικοθεραπευτή ο οποίος βοήθησε τους ασθενείς να προσδιορίσουν τι ήταν σημαντικό για αυτούς και πώς να μάθουν να εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έκαναν τα μουσικά βίντεο αισθάνονταν πιο δυνατοί και σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τη θεραπεία τους , συγκριτικά με μια άλλη ομάδα ασθενών που δεν έκανε μουσικοθεραπεία. Επίσης, 100 ημέρες μετά τη θεραπεία, οι ίδιοι ασθενείς ανέφεραν ότι επικοινωνούσαν καλύτερα με τους συγγενείς και τους φίλους τους.
"Με την μουσικοθεραπεία οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένεια τους, να αποκτήσουν ελπίδα και να βρουν νόημα στη ζωή τους”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζόαν Χέιζ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, να μειώσουν το άγχος τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθούν μερικά από τα συμπτώματα της νόσου και τις παρενέργειες της θεραπείας - αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να προλάβει αυτού καθεαυτού την ασθένεια.