Η ζωή σε μια αστική περιοχή με χώρους πρασίνου μπορεί να έχει μια μακρόχρονη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων , σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology.
Βρετανοί ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία του Πανεπιστημίου του Exeter, βρήκαν ότι οι χώροι πρασίνου έχουν μια διαρκή θετική επίδραση , σε αντίθεση με μισθολογικές αυξήσεις ή προαγωγές , οι οποίες παρέχουν μόνο μια βραχυπρόθεσμη ανάταση της ψυχική υγείας. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που που ζουν σε πιο πράσινες αστικές περιοχές εμφανίζουν λιγότερο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάθιου Γουάιτ και η ομάδα του μελέτησαν ένα δείγμα συμμετεχόντων για να δουν εάν όσοι ζουν σε πιο πράσινες αστικές περιοχές είχαν μια διαρκή θετική επίδραση στην ευημερία ή εάν η επίδραση αυτή εξαφανιζόταν μετά από ένα χρονικό διάστημα . Για να γίνει αυτό , η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη βρετανική έρευνα Πάνελ Νοικοκυριών η οποία ξεκίνησε το 1991 , και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Essex.
" Αυτό που είδαμε είναι ότι ακόμα και μετά από τρία χρόνια , η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων που ζούσαν σε περιοχές με πράσινο ήταν καλύτερη , σε αντίθεση με πολλά άλλα πράγματα που πιστεύουμε ότι θα μας έκαναν ευτυχισμένους ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Γουάιτ και προσέθεσε ότι "υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μια περιοχή με χώρους πρασίνου είναι λιγότερο αγχωμένοι και οι λιγότεροι αγχωμένοι παίρνουν πιο λογικές αποφάσεις και επικοινωνούν καλύτερα”.