Πιο κοντά σε ύψος βλέπουν οι μητέρες τα μικρότερα παιδιά τους

Πιο κοντά σε ύψος βλέπουν τα παιδιά τους οι μητέρες , όταν αυτά είναι τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά της οικογένειας ή όταν είναι μοναχοπαίδια, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Βiology.

Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Εγκεφάλου και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίμπερν της Αυστραλίας έκαναν πειράματα με 77 μητέρες που είχαν παιδιά ηλικίας δύο έως έξι ετών, από τις οποίες ζήτησαν να σημειώσουν από το μυαλό τους το ύψος του παιδιού τους με μια γραμμή στον τοίχο. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι μητέρες υποτιμούσαν το ύψος των μικρότερων παιδιών τους κατά μέσο όρο 7,5 εκατοστά. Αντίθετα, συνήθως εκτιμούσαν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος κάθε άλλου παιδιού που είχαν (ιδίως του πρωτότοκου) ή διαφόρων αντικειμένων στο χώρο (π.χ. του τραπεζιού της κουζίνας).

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την λανθασμένη εκτίμηση των μητέρων στην υπερπροστατευτικότητα που έχουν προς τα μικρότερα ή τα μοναδικά παιδιά τους, με συνέπεια να τα βλέπουν μονίμως ως πιο ευάλωτα άρα και πιο μικρόσωμα.

"Η έρευνά μας εξηγεί γιατί το "μωρό της οικογένειας" παραμένει για τους γονείς πάντα "το μωρό ", επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζόρντι Κόουφμαν. Αυτό συμβαίνει , διότι στην πραγματικότητα οι γονείς ζουν με την ψευδαίσθηση ότι το παιδί τους είναι μικρότερο από ό, τι αυτό που είναι στην πραγματικά. Όταν όμως γεννιέται το νέο αδελφάκι , τότε οι γονείς βλέπουν το πρώτο τους παιδί στις πραγματικές του διαστάσεις, τις οποίες ως τότε ενστικτωδώς υποεκτιμούσαν.