Ραγδαία αύξηση των ασθενών με άνοια έως το 2050

Ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 , σύμφωνα με την έκθεση «The Global Impact of Dementia 2013-2050», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της Συνόδου για την Άνοια των G8 στο Λονδίνο.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Alzheimer's Disease International(ADI), ο αριθμός των κρουσμάτων άνοιας παγκοσμίως για το 2013 υπολογίζεται σε 44 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 135 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση, θα υπάρξει αλλαγή στην κατανομή των παγκόσμιων κρουσμάτων άνοιας. Επί του παρόντος, το 38% των πασχόντων με άνοια ζουν στις πλούσιες χώρες . Αυτή η ισορροπία προβλέπεται να μετατοπιστεί σημαντικά το 2050, με το 71 % των ασθενών να βρίσκονται σε φτωχές χώρες και χώρες μεσαίου εισοδήματος .

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις «είναι εντελώς απροετοίμαστες για την επιδημία της άνοιας».

"Η άνοια είναι μία παγκόσμια επιδημία που θα επιδεινωθεί ραγδαία, διότι αν κοιτάξουμε στο μέλλον, θα δούμε δραματική αύξηση των ηλικιωμένων ανθρώπων", δήλωσε ο κ. Μαρκ Γουώρτμαν, εκτελεστικός διευθυντής του ADI.

"Η άνοια γίνεται γρήγορα η μεγαλύτερη πρόκληση της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας αυτής της γενιάς . Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοια τώρα , για όσους ζουν σήμερα με την νόσο σε ολόκληρο τον κόσμο και για αυτά τα εκατομμύρια που θα αναπτύξουν άνοια στο μέλλον", επεσήμανε ο Τζέρεμι Χιουγκς, διευθύνων σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Αλτσχάιμερ της Μ. Βρετανίας.