Η "ορμόνη της αγάπης" που ονομάζεται ωκυτοκίνη βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών με αυτισμό, κάνοντάς τα πιο κοινωνικά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Παίδων και του Κέντρου Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέηλ, μελέτησαν 17 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 8-16 ετών, με αυτισμό, στους οποίους χορήγησαν ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης ή εικονικό σπρέι. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, από όπου διαπιστώθηκε ότι τα τμήματα του εγκεφάλου, που συνήθως συνδέονται με την ανταμοιβή και την απόλαυση, εμφανίστηκαν πιο ενεργά στα παιδιά, τα οποία είχαν λάβει το ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης.
Ωστόσο, μεγαλύτερες μελέτες πραγματοποιούνται για να διαπιστωθεί ποιες είναι οι παρενέργειες και τα οφέλη της ωκυτοκίνης στα παιδιά με αυτισμό .Το πώς ακριβώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο είναι ακόμα υπό συζήτηση ενώ οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συμπεριφορικής θεραπείας και όχι ως μια αποκλειστική καθημερινή φαρμακευτική αγωγή.
Ο καθηγητής Δρ. Κέβιν Πέλφρεϊ ανέφερε ότι μερικοί γονείς χορηγούν από μόνοι τους την ορμόνη στα παιδιά τους που πάσχουν από αυτισμό, χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή , κάτι που "θα μπορούσε να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, ή ακόμα και να προκαλέσει ζημιά ", προσέθεσε.
Αυτό που είναι άκρως ενθαρρυντικό, υπογραμμίζει, είναι ότι μια ουσία μπορεί πράγματι να επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο των ανθρώπων με αυτισμό και αυτό "μεταβάλλει τον τρόπο που σκεπτόμαστε για τον αυτισμό και πόσο ιάσιμος είναι".