Τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία. Αρκεί να είναι μέχρι 27.000 ευρώ. Γιατί αν βγάζει κανείς παραπάνω τότε όχι μόνον δεν αυξάνεται η ευτυχία του αλλά αντίθετα μειώνεται, όπως δείχνει μια -αμφιλεγόμενη- αμερικανική και βρετανική έρευνα.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα εισοδηματικό πλαφόν μέχρι το οποίο όσο περισσότερα χρήματα έχει κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι, αλλά πάνω από αυτό το όριο, τα παραπάνω μπορεί να τον κάνουν και πιο δυστυχισμένο!
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS ONE". Το πόρισμα της μελέτης δείχνει ότι όταν μια χώρα είναι ακόμα φτωχή, η ικανοποίηση - ευτυχία των πολιτών της αυξάνεται αναλογικά με την άνοδο των εισοδημάτων, καθώς αυτή τους επιτρέπει να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους. Όταν όμως μια χώρα περνάει ένα όριο ανάπτυξης, εισερχόμενη στην ομάδα των πλούσιων κρατών, τότε αρχίζει να αποσυνδέεται το αίσθημα της ευτυχίας των πολιτών από το επίπεδο του εισοδήματός τους. Μάλιστα, η ευτυχία μπορεί και να μειώνεται, παρόλο που οι αριθμοί φαίνεται να ευημερούν.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι αποκτούν πλέον αυξημένες προσδοκίες, πέρα από τις βασικές ανάγκες τους, όμως απογοητεύονται όταν -και αυτό συμβαίνει συχνά λόγω π.χ. της οικονομικής ανισότητας- δεν μπορούν στην πράξη να τις ικανοποιήσουν.
Το όλο ζήτημα αποτελεί σιγά-σιγά θέμα αιχμής για τους οικονομολόγους διεθνώς, ενώ σταδιακά και οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τη σημασία του εν λόγω παράδοξου (που έχει ονομαστεί "παράδοξο του Ίστερλιν" από το όνομα του οικονομολόγου, ο οποίος πρώτος το παρατήρησε).