Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία ανικανότητας στον κόσμο μετά την οσφυαλγία , σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine .
Η μελέτη συνέκρινε την κλινική κατάθλιψη, με περισσότερες από 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς που προκαλούν ανικανότητα, ενώ διαπίστωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.
Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2010 και προέρχονται από παρόμοιες μελέτες που διενεργήθηκαν κατά την δεκαετία 1990 – 2000 για την παγκόσμια επιβάρυνση της κατάθλιψης.
"Η κατάθλιψη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και σίγουρα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει όσον αφορά την ευαισθητοποίηση της νόσου , αλλά και στο να καταλήξουμε σε επιτυχείς τρόπους θεραπείας της", τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Αλίζ Φερράρι από το Πανεπιστήμιο του Queensland.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη- αν και αποτελεί τη δεύτερη αιτία ανικανότητας- η επίπτωσή της διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, τα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης ήταν υψηλότερα στο Αφγανιστάν και χαμηλότερα στην Ιαπωνία. Στη Μ. Βρετανία, η κατάθλιψη είναι η τρίτη αιτία ανικανότητας.
"Το βάρος μπορεί να διαφέρει, από χώρα σε χώρα, αλλά τείνει να είναι μεγαλύτερο στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος και μικρότερο στα κράτη με υψηλότερα εισοδήματα", επεσήμανε η Δρ. Φερράρι.
Το κοινωνικό στίγμα πάντως που σχετίζεται με την κατάθλιψη, είναι η βασικότερη παράμετρος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε συνδυασμό πάντα με τις κατά τόπους πολιτισμικές και κοινωνικές δοξασίες και αξίες.